Tech

Szelfit készített a kínai kémléggömbbel egy amerikai pilóta

U.S. Department of Defense
U.S. Department of Defense

Az amerikai hadsereg február elején lelőtt egy kínai kémléggömböt Dél-Karolina partjainál, az Atlanti-óceán felett. A Peking szerint meteorológiai kutatásokat végző ballonon a Pentagon szerint antennák is voltak, amellyel monitorozni lehetett a kommunikációt.

Az amerikai védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az elmúlt napokban elterjedt kép, amin egy amerikai pilóta szelfit készít a kínai léggömbbel, valódi – írja a Gizmodo.

A szelfi egy U-2-es kémrepülőgépről készült február 3-án, egy nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok lelőtte volna.

A képen a föld felett lebegő léggömb látható, amely látszólag napelemeket hordoz, amelyek a külügyminisztérium szerint az érzékelők működtetésére szolgáltak. A hivatal szerint a ballonon antennák is voltak a kommunikáció monitorozására – ez látszólag alátámasztja a Peking ellen felhozott kémkedési vádakat.

Február elején az amerikai külügyminisztérium közölte, az U-2-es átrepülésekből származó nagy felbontású fotók igazolták, hogy a ballon képes volt hírszerzési műveletek végrehajtására is. A léggömb paramétereit illetően annyit mondtak, hogy körülbelül 61 méter magas volt, a katonai tisztviselők szerint az arra rögzített hasznos teher néhány száz kilót nyomott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik