Tech

Megugrott az ufóészlelések száma Amerikában

Ray Massey / Getty Images
Ray Massey / Getty Images

Összesen 510 azonosítatlan légi jelenségről számolt be a Pentagon az éves jelentésében. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerint az észlelések száma lényegesen nőtt az előző jelentés óta – írja az MTI.

A 2021 júniusában nyilvánosságra hozott korábbi jelentésben szereplő 144 észlelés mellé a beszámoló szerint 247 új bejelentés érkezett, és 119 olyan esetet is jelentettek, amely korábban történt ugyan, de az előző összesítésbe nem került be.

A köznyelvben ufónak nevezett, azonban nemrégiben azonosítatlan légi jelenségre (UAP-ra) átnevezett esetekről főleg katonai pilótáktól érkeznek bejelentések. A jelenségek továbbra is jellemzően korlátozott légterekben bukkannak fel, a jelentés azonban nem zárja ki, hogy pont az ezekre a területekre irányuló kiemelt figyelemnek köszönhető a jelenségek gyakoribb előfordulása.

Az észlelések számának látványos emelkedését a jelentés részben azzal magyarázza, hogy az azonosítatlan jelenségeket ma már potenciális légiközlekedési biztonsági kockázatként vagy lehetséges ellenséges tevékenységként kezelik, részben pedig azzal, hogy az UAP-észlelések bejelentése kevesebb megbélyegzéssel jár, mint korábban.

A Pentagon szerint az újonnan regisztrált 366 eset több mint felében “jelentéktelen” eseteket ismertek fel: 26 esetben pilóta nélküli légi járműről volt szó, 163 esetben léggömbről, 6 bejelentésben pedig olyan megtévesztő tényezőkről, mint madárrajok, időjárási jelenségek vagy akár a szél által felkapott műanyag zacskó. Így összesen 171 bejelentés tárgya marad megmagyarázatlanul. A védelmi minisztérium az ufóészlelések vizsgálatára tavaly külön hivatalt hozott létre, amely kifejezetten a beérkező UAP-jelentések elemzésére specializálódott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik