Tech

Ufóügyi ülést tartott a NASA

simonbradfield / Getty Images
simonbradfield / Getty Images

Megtartotta első nyilvános ülését a NASA azon szakértői testülete, amely az azonosítatlan légi jelenségek (UPA), köznevükön ufók tanulmányozásával foglalkozik – írja az MTI. A testület szerint a jövőben több adatot kell gyűjteni e jelenségek megmagyarázásához.

David Spergel, a munka vezetésével megbízott asztrofizikus azt mondta, a meglévő információk és a szemtanúk beszámolói nem elegendőek ahhoz, hogy meggyőző bizonyítékot szolgáltassanak az egyes események természetéről és eredetéről. Hozzátette: kiváló minőségű adatokra lenne szükségük. A testület a nyár folyamán várhatóan közzétesz egy jelentést, amely részletesen leírja, hogyan lehet ezt a célt elérni.

A NASA tavaly jelentette be az objektumokkal kapcsolatos vizsgálatok elindítását, és októberben 16 szakértőt nevezett ki, közöttük neves kutatókat, valamint az amerikai légügyi hatóság (FAA) tisztviselőit és Scott Kelly volt asztronautát is.

Céljuk nem az egyes események elemzése és megmagyarázása, hanem az, hogy ajánlásokat tegyenek a NASA-nak az ilyen jelenségek későbbi, tudományos vizsgálatához.

Az amerikai űrügynökség szerint a téma egyaránt érinti a nemzetbiztonságot és a légi közlekedést.

„Jelenleg nincsenek egyértelmű adatok arra, hogy az azonosítatlan rendellenes jelenségek és a földön kívüli élet között kapcsolat lenne” – emelte ki David Grinspoon, a testület egyik tagja. Spergel elmondta, számára a téma kezelésének nehézsége abban rejlik, hogy egyesek meg vannak győződve az ufók létezéséről, míg mások nevetségesnek tartják a témát. Nicola Fox, a NASA tudományos vezetője azzal nyitotta meg az ülést, hogy elítélte a panel tagjainak online zaklatását.

Sean Kirkpatrick, a védelmi minisztériumon belül ezzel a kérdéssel foglalkozó hivatal (AARO) igazgatója szerint mintegy 800 azonosítatlan légi jelenséget gyűjtöttek össze. Mint hozzátette, talán csak 2-5 százalékuk lehet valóban rendellenes. Két videót mutatott be, az elsőn egy 2022-ben, a Közel-Keleten látott, gömb alakú tárgyat szerepelt, amely a mai napig megmagyarázhatatlan. A második videón három pont látható, amelyek rejtélyes módon előre-hátra mozognak. Ezek valójában repülőgépek voltak egy légifolyosón, amelyeknek látszólagos mozgását az érintett érzékelő rezgései okozták.

A szerdán több órán át tartó ülést élőben közvetítették, és a közönség kérdéseire egy külön részt szenteltek. Daniel Evans, a NASA munkatársa szerint a testület munkája kizárólag nyilvános adatokon alapul, így szabadon megvitatható és mindenki számára hozzáférhető.

Spergel hozzátette, a titkos információkat – amelyeket itt nem vesznek figyelembe – gyakran nem a megfigyelt objektum miatt titkosították, hanem azért, hogy ne derüljenek ki a képet rögzítő repülőgépek bizonyos jellemzői. Mint elmondta, a jövőben az információkat speciális, többszörös és jól kalibrált műszerekkel kell gyűjteni, egy erre a célra szolgáló műhold ötletét azonban kizárta.

A testület ajánlásai valószínűleg tartalmazni fogják a nyilvános megfigyelések jobb integrálásának módjait. A Földön található több milliárd mobiltelefon hasznos adatokat szolgáltathat, különösen, ha egyszerre több képet készítenek. Grinspoon szerint amennyiben a NASA ugyanazt a módszertani szigort alkalmazza az azonosítatlan jelenségek vizsgálatára, mint a lehetséges földön kívüli élet kutatására, akkor abban a helyzetben leszünk, hogy valami újat és érdekeset tudjunk meg, bármi legyen is a végső magyarázat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik