Szórakozás

Ufóinváziót kiáltottak egy szilveszteri balhé után készült videó láttán

Akkora erőkkel vonult ki a rendőrség január elsején Miami egyik plázájához, hogy az akcióról készült videó elterjedése után rengetegen azt hitték: idegen lények szálltak le a Földre, és 2024 rögtön egy ufóinvázióval indul. A felvétel egyik részlete, egy szürke 2,5-3 méteres árnyék akkora mémcunamit és összeesküvéselmélet-hullámot indított útjára, hogy a hatóságok még öt nappal később is a helyzet tisztázásával voltak elfoglalva. Pedig valójában csak egy csapat tűzijátékkal felszerelt fiatal ünnepelte igen különleges, és egyben igen megkérdőjelezhető módon az újévet.

Egészen furcsán indult az újév Floridában, és ennek következtében a közösségi médiában is: egy X-en és a TikTokon is terjedő videó miatt rengetegen azt hitték, hogy 2024 első óráiban ufóinvázió kezdődött Miami egyik bevásárlóközpontjánál, a tengerparton található Bayside Marketplace-nél.

Az egyik szemben lévő épület sokadik emeletéről örökítették meg az akciót: a rossz minőségű és távoli felvételen az látható, hogy rengeteg szirénázó rendőrautó áll a bevásárlóközpont előtt az úttesten, a járdán pedig egy 2,5-3 méteres szürke árnyék mozog békésen. Utóbbi – annak ellenére, hogy gyakorlatilag semennyire se kivehető – egészen hajmeresztő találgatásoknak és hatalmas mémcunaminak vált az alapjává egészen rövid idő alatt. Ami az amerikai kongresszusban és Mexikóban tartott meghallgatások árnyékában egyáltalán nem meglepő. (Bár az utóbbin bemutatott „földönkívüli lényről” később kiderült, hogy nem az, aminek mondták, a Pentagon ufóaktáinak nyilvánosságra hozása után az ufókba vetett hit minden eddiginél jobban megerősödött.)

Rengetegen voltak olyanok, akik a homályos részletben egy harmadik típusú találkozást, sőt még annál is többet, egy bolygónkra leszálló, a földfelszínen sétálgató földönkívüli lényt véltek felfedezni. És a homályos elképzelésüknek hangot is adtak az online térben.

Pedig valójában ennél sokkal egyszerűbb a magyarázat, de a 2024 első hetében annyi félrevezető információ látott napvilágot, hogy a rendőrség még pénteken is az akció nyomán szárnyra kapó összeesküvés-elmélet cáfolásával volt elfoglalva.

Az „idegenek” köztünk járnak

10 láb magas Idegeneket/Lényeket lőttek (rögzítettek a kamerák) a Miami Mallon belül és kívül, a média hallgat, a zsaruk eltussolják, mondván, hogy fiatalok harcoltak tűzijátékokkal, mégis az összes rendőrautó ott volt és a légiforgalom is leállt azon az éjszakán, kivéve a fekete katonai helikoptereket. És semmi sajtóérdeklődés nincs

írta egy talán túlságosan is ufóhívő felhasználó a korábban Twitternek nevezett közösségi oldalon a videóra reagálva.

„5. napja vagyunk az új évben, és az emberek máris idegeneket találnak a Miami Mallban, 2024-ben pokolian jó út elé nézünk” – idéz egy másik felhasználót az NBC News.

A különös teóriák mellett természetesen az egészből viccet csináló mémek is megjelentek. Például arról, hogy az emberek hogyan üdvözölnék melegen a Földünket meglátogató, és pont Floridát választó idegeneket, vagy arról, hogy mit csinálhatott a miami bevásárlóközpontban a rejtélyes szürke árny.

Sőt, az összeesküvés-elméletek sínpárján útnak induló mémvonatra még a Star Trek Kirk kapitánya, – a valóságban az űrbe ténylegesen is eljutottWilliam Shatner is reagált:

„Úgy tűnik, űrlények látogattak meg egy miami bevásárlóközpontot?” – tette fel a kérdést pár kétkedő hangulatjel társaságában a színész, akinél talán egyetlen pályatársának sincs több tapasztalata a földön kívüli élettel.

De a valóságtól kevésbé elrugaszkodott felhasználóknak is szemet szúrt a fokozott rendőri jelenlét: „Nem tudom, hogy a Miami plázában lévő idegenekről szóló pletykák igazak-e, de azt tudom, hogy még soha nem láttam ennyi rendőrt egy helyen” – fogalmazott egy vélhetően helyi lakos, aki újra megosztotta az eredeti videót.

És persze voltak olyanok is, aki a kamerával felszerelt okostelefonok korában sokkal több és jobb minőségű videót vártak volna a teória alátámasztására.

Az igazság sajnos nem odaát van

A videó által keltett hullámokat jól érzékelteti, hogy a CBS News szerint pénteken a 10 legkeresettebb kifejezés között volt az „idegenek Miamiban” szóösszetétel az X-en. Ám ahhoz, hogy a laikus szemmel is megkérdőjelezhető hitelességű ufóészlelésre megfelelő magyarázatot találjunk, nem kell átmennünk odaátra az igazságért. Elég, ha felidézzük a hatóságok reakcióit.

A közösségi médiában beinduló álhíráradat ugyanis olyan nagy port kavart, hogy a miami rendőrségnek egy külön posztban kellett tisztáznia a dolgot. Az Instagramra feltöltött, ufókat idéző háttérzenével megspékelt videóban egy helyi rendőrtiszt azt mondta, hogy valójában semmilyen harmadik típusú találkozás nem történt, csak úgy nagyjából 50 fiatalkorú balhézott a bevásárlóközpontnál újév alkalmából.

Akik az ünneplés részeként tűzijátékokat lőttek egymásra és más emberek felé, és még a pláza üzleteiben is fosztogattak.

A fokozott rendőri jelenlétet pedig azzal magyarázta, hogy segélyhívásokra reagálva mentek ki, a 911-et tárcsázó állampolgárok pedig annyira pánikba estek, hogy a tűzijátékok zaját fegyverlövéseknek hallották, ezért a város összes rendőrét odavezényelték a helyszínre. Az akció során végül négy embert tartóztattak le.

Az NBC News-nak küldött hivatalos válaszukban pedig kifejezetten humorosra próbálták venni a figurát:

„Nem voltak idegenek. Egyetlen repülőtér lezárására sem került sor. Semmilyen információ nem lett visszatartva a nyilvánosság elől. LOL” – fogalmazott a rendőrség sajtósa, aki az internetes szlengből ismert laughing out loud – azaz hangosan nevetni – rövidítés mellett még egy facepalm emodzsival is megspékelte az emailjét 🤦.

Bár a rejtélyes árny kilétére azóta sincs magyarázat, ha másra nem, arra mindenképp jó ez a különös újévi történet, hogy mindnyájunkat emlékeztessen: ne üljünk fel a rossz minőségű, interneten terjedő videók által terjesztett sületlenségeknek, mert a végén még egy rendőrviccben találjuk magunkat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ONLY in DADE (@onlyindade) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik