Tudomány

Mutatjuk, mennyire másképp ünneplik a karácsonyt a nagyvilágban

Jack TAYLOR / AFP
Mahoutok és elefántjaik arra készülnek, hogy részt vegyenek a karácsonyi ünnepségen egy ajutthajai iskolában 2021. december 24-én, Thaiföldön.
Jack TAYLOR / AFP
Mahoutok és elefántjaik arra készülnek, hogy részt vegyenek a karácsonyi ünnepségen egy ajutthajai iskolában 2021. december 24-én, Thaiföldön.
Ma már nem csak a keresztény országokban ünneplik meg a karácsonyt: hol a gyarmatosítás, hol a kereskedelmi profit hatására, de kikerülnek az ünnepi fények. Az viszont szinte minden országban eltér, hogy milyen misztikus figura, és mikor hozza az ajándékokat. Ebből készítettünk most gyűjtést.

Európában a középkorig a húsvét volt a legnagyobb ünnep, az ortodox országokban pedig ma is ez a legfontosabb egyházi esemény. A téli ajándékozás így sokáig nem annyira a karácsonyhoz, sokkal inkább a Mikuláshoz, Szent Miklós emléknapjához kötődött. A legtöbb helyen így a Mikulás, a Télapó vagy a Karácsonyapó hozza az ajándékokat. Komoly változás csak a 19. században következett be, amikor Magyarországon is elterjedtek a karácsonyfák, és a Jézuska is ekkor érkezett először a gyerekekhez.

A „Mikulás-uralom” ellen először Luther Márton lázadt fel, és szakított számos addigi szokással. Luther azt javasolta, hogy ne december hatodikán, hanem inkább 24-én ajándékozzák meg egymást az emberek, mivel szerinte ezek a meglepetések egyébként is magától Krisztustól származnak. A szigorú lutheri Jézus-alak azonban nem volt alkalmas az ajándékosztó szerepre, ekkor került képbe a gyermek Jézus alakja.

A Jézuska, vagyis a Christkindl Németországban, Svájcban és Ausztriában is elterjedt a 19. században, melynek nyomán a Habsburgok uralma alatt álló területeken, a későbbi Osztrák-Magyar Monarchia országaiban is népszerűvé vált ez a hagyomány.

Mindezt egy középkori magyar legenda is erősítette, IV. Béla korából ugyanis fennmaradt egy történet egy papról, akinek a gyermek Jézus jelent meg. Ez is hozzájárulhatott a hozzánk cseh-osztrák közvetítéssel eljutott Jézuska-kultusz megerősödéséhez. A világ azonban sokszínű, így rengeteg, a miénktől eltérő karácsonyi szokást is látni a világban. Különbözhet, hogy ki és mikor hozza a gyermekeknek az ajándékokat, és az is, hogy milyen étellel is itallal várják őt.

Archive Photos / Getty Images Luther Márton és családja a karácsonyfa körül, 1536-ban. J Bannister metszete Schwerdgeburth eredetijéből

Ismerős szokások Nyugaton

Az angoloknál Father Christmas hozza el a gyerekeknek az ajándékokat. A brit mesék úgy tartják, a kéményen keresztül érkezik a kandallóba, az ajándékokat pedig a kandallópárkányra akasztott hosszú szárú zokniba rejti el. A legenda szerint ennek oka, hogy az öreg egyszer, miközben a kéményben ereszkedett lefelé, véletlenül elejtett pár aranyérmét, amelyek a kandallón száradó zoknikba estek. A szakállas jótevőnek a gyerekek levelet írnak, amit bedobnak a kandallóba, majd a címzett a felszálló füstből olvassa ki kívánságaikat. Az ajándékosztó rénszarvas vontatta szánon érkezik a messzi Lappföldről, ahol az év többi részében él.

Ez a fajta megjelenítés bizonyára sokaknak ismerős lehet, ugyanis az Egyesült Államokban is hasonlóképp ünnepelnek, épp ahogy azt a hollywoodi filmekben láthatjuk. A gyerekek itt azonban nem Father Christmast, hanem Santa Claust várják a messzi Északi-sarkról, aki a manói segítségével egész évben ajándékokat gyárt. Karácsonykor aztán rénszarvasok által húzott szánra ül, és a kéményen keresztül becsempészi az ajándékokat a fa alá. Mindezért cserébe kekszet és tejet kap, amit a gyerekek készítenek ki neki lefekvés előtt.

Olaszországban és Spanyolországban az ajándékozás fő napja nem szenteste vagy karácsony, hanem vízkereszt napja, azaz január 6-a.

Itália számos vidékén La Befana, egy rusnya, de kedves boszorkány hozza az ajándékokat – napjainkra ugyanakkor már kezd kikopni ez a hagyomány, és külföldi hatásra divatba jött Babbo Natale, aki karácsonykor tesz látogatást a családoknál. Spanyolországban az erkélyen mászik be a jótevő és csak édességet hoz, Vízkeresztkor a gyerekek a kitisztított, kifényesített cipőiket a küszöb elé teszik, és abba kapják az ajándékot.

MANUEL SILVESTRI / AFP Egy velencei gondolás Mikulásnak öltözve kel át a lagúnán a San Giorgio Maggiore-sziget előtt, 2005. december 2-án Velencében.

Ausztriában Christkind, vagyis karácsony gyermeke az ajándékhozó, Németországban pedig Weihnachtsmann, vagyis karácsonyapó teszi a fenyőfa alá a csomagokat. Fát mindenhol díszítenek, ez a szokás Németországból terjedt el az egész világon a 19. század folyamán. Itt érünk el a különösen érdekes szokásokhoz, amelyek igencsak idegennek hatnak a mi kultúránktól. A finnek szokása, hogy szaunázni mennek, még mielőtt ünnepelni kezdenének. Ezt ajánlott még napnyugta előtt megtenni, a hiedelem szerint ugyanis az esti órákban a halottak lelkei foglalják el a szaunákat.

A karácsony izlandi nyelven Jol, ami a Jólasveinarnak nevezett manóktól ered. Izlandon egy legenda szerint tizenhárom manócska rendszeresen megtréfálta az embereket, de amióta az öreg ajándékosztó ráncba szedte őket, azóta megszelídültek, és szorgosan készítik az ajándékokat a gyerekeknek. December elején már kiteszik a gyerekek a cipőiket az ablakba, és majd karácsonykor nézhetik meg, mit kaptak. Aki rossz volt, annak csak krumpli jár. Az íreknél a karácsonyi ünnep két hétig tart, az ajándékokat pedig december 25-én bontják ki.

A karácsonyi mise előtt az éjjel érkező ajándékozónak sört, whiskyt és rétest, a rénszarvasoknak pedig egy csokor sárgarépát készítenek ki az ajtó elé.

Latin-Amerikában is hasonlóan ünneplik a karácsonyt, mint az európai és amerikai országokban, fényekkel díszítik fel házaikat az emberek, képeslapokat küldenek és megajándékozzák egymást. A hőség ellenére itt is a téli tájak jelennek meg a dekorációkban, Brazíliában pedig selyemruhában ábrázolják a Grönlandról hozzájuk utazó Mikulást.

JOAQUIN SARMIENTO / AFP Karácsonyi díszítés Kolumbiában 2021. december 6-án.

Szinte már mindenhol ünnepelnek

Tőlünk keletebbre már egészen eltérő szokásokat is találni. Oroszországban az ajándékozás például nem is decemberben történik, hanem január elsején, viszont ugyanúgy egy feldíszített karácsonyfánál. Ennek oka a pravoszlávok eltérő naptára: esetükben a karácsony későbbre esik, mint Európában. Az ajándékokat a kék vagy piros ruhájú, trojkán közlekedő Gyed Moroz hozza, segítőjével Sznyegurocskával (Hópelyhecske), Fagy Apó unokájával.

Sok olyan, javarészt nem keresztények által lakott ország van, ahol szintén fontos ünnep a karácsony.

Ennek egyik oka a gyarmatosítás – Indiában és Hongkongban például az angolok honosították meg az ünnepet, és a függetlenedés után is megtartották a karácsonyi hagyományokat. Más országokban a keresztény kisebbségek és a külföldi befolyás miatt lett ünnep a karácsony, és olyan országok is léteznek, ahol csak az ajándékozás és a fenyőállítás szokását vették át, ilyen például Japán, ami a második világháború utáni évtizedekben befogadóvá vált a megszálló amerikaiak kultúrája iránt.

Japánban főleg a kereskedők szorgalmazzák a karácsony megünneplését, hogy a szezonban elérjék éves forgalmuk harmadát. Karácsonyi díszek jelennek meg a nagyobb japán városokban, a cégek karácsonyi partikat tartanak és az emberek megajándékozzák egymást. Kínában csak Hongkongban és Makaóban hivatalos ünnep a karácsony, de az anyaországban is egyre többen veszik át az ajándékozás és képeslapküldés szokását.

Thaiföldön sok helyen a turisták kedvéért tartják meg, itt fenyőfa helyett pálmafát díszítenek fel.

STEPHEN SHAVER / AFP Egy szállodai dolgozó lemászik egy bambusz állványzatról, miután villogó izzókat akasztott fel egy óriási karácsonyfára, amelyet éppen Bangkok belvárosában építettek fel a számos nemzetközi szálloda egyike előtt, 2002. december 6-án.

A déli féltekén fekvő Ausztráliában és Új-Zélandon a nyári hőségben karácsonyoznak, azonban egészen hasonló módon, mint az angolszász kultúrkörben. Az ausztrálok szintén díszítenek karácsonyfát, többnyire műfenyőt, hiszen az igazi fenyőfa nem bírná ki az ünnepek végéig. Kihasználva a jó időt, sokan a szabadban vacsoráznak, délután a tengerparton pihennek vagy kriketteznek a hátsó kertben. Az ausztráloknál a Mikulás szánját nyolc fehér kenguru húzza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik