Tudomány zöldövezet

Először léptük át a 2 Celsius-fokos határt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Európai Unió Kopernikusz éghajlatfigyelő programja (C3S) szerint november 17-én első alkalommal haladta meg több mint 2 Celsius-fokkal a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szintet – írja az AFP. Szombaton valószínűleg folytatódott a példátlan meleg.

2023-ban több hőmérsékleti rekord is megdőlt, az idei év eddig kiugróan forró volt, és minden bizonnyal a legmelegebb lesz, amelyet valaha dokumentáltak. A folyamatban az ember okozta globális felmelegedés mellett az El Niñónak is nagy szerepe van, a természetes éghajlati jelenség idén vette kezdetét, és jövőre is folytatódik. A forrósághoz még egy fontos faktor járulhatott hozzá, erről itt írtunk részletesebben.

Az adatok alapján november 17-én a globális átlaghőmérséklet 2,07 Celsius-fokkal volt az iparosodási szint fölött.

„Ez volt az első nap, amikor a globális hőmérséklet több mint 2 Celsius-fokkal haladta meg az 1850-1900-as szintet” – jelentette be Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese. Az előzetes információk alapján szombaton 2,06 Celsius-fok volt az érték.

A párizsi klímaegyezmény értelmében az évszázad végére maximum 2, lehetőleg 1,5 Celsius-fokban kellene korlátozni a felmelegedést. Az, hogy egy-egy nap meghaladja ezeket a határokat, még nem jelenti a megállapodás bukását, igaz, a jelenség így is figyelmeztető jel. Jelenleg a nagy átlagot nézve közel 1,2 Celsius-fokkal melegebb a bolygó, mint az 1850-1900-as referenciaperiódusban.

A kutatók amellett, hogy a hivatalos mérőállomások évtizedeket felölelő adatait elemzik, egyéb módon is képesek következtetéseket levonni a múlt viszonyaival kapcsolatban, többek között üledékminták és jégmagok elemzésével. Az információk alapján 2023 az elmúlt 100 ezer év legmelegebb esztendője lehet.

November 30. és december 12. között az Egyesült Arab Emirátusokban rendezik meg a COP28 klímakonferenciát. Az eseményen a döntéshozók várhatóan előkészítik a párizsi megállapodás első hivatalos kiértékelését és lehetséges korrekcióit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik