Tudomány zöldövezet

Elkezdődött: itt az El Niño

piyaset / Getty Images
piyaset / Getty Images

Bekövetkezett, amire a szakértők egy ideje számítottak: hivatalosan is elkezdődött az El Niño – írja a Live Science. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) június 8-án jelentette be, hogy eljött a folyamat időszaka, amely 2024-ig tarthat.

Az El Niño egy természetes, nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődő természetes éghajlati jelenség. Az elmúlt években „párja”, a La Niña volt megfigyelhető, amely némiképp elnyomta az ember okozta globális felmelegedés következményeit.

Az El Niño alapvetően az Egyenlítő mentén, a Csendes-óceán középső és keleti részén jár melegebb tengerfelszíni hőmérsékletekkel, de következményei világszerte kimutathatóak. „Az El Niño erősségétől függően számos hatással járhat, például növelheti a heves esőzések és aszályok kockázatát a világ egyes pontjain.

Az El Niño új hőmérsékleti rekordokat eredményezhet, különösen azokon a területeken, ahol az El Niño idején már most is átlagon felüli hőmérsékletet tapasztalnak

– mondta Michelle L’Heureux, a NOAA Klímaelőrejelző Központjának fizikusa.

A Meteorológiai Világszervezet májusban jelentette be, hogy hamarosan elkezdődhet a folyamat, amely új hőmérsékleti csúcsokhoz vezethet. A legutolsó El Niño 2018-2019-ben zajlott, hatásai akkor nem voltak jelentősek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik