Tudomány

125 ezer éve nem volt olyan meleg, mint idén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Európai Unió éghajlatfigyelő szolgálata, a Kopernikusz (C3S) szerint az idei év szinte biztosan a legforróbb lesz az utóbbi 125 ezer évben – írja a Reuters. Az adatok alapján a múlt hónap a legmelegebb október volt az érintett periódusban, 0,4 Celsius-fokkal előzve a 2019-es rekordot. Eddig egyedül 2023 szeptembere múlt felül hasonló különbséggel havi csúcsot.

A forróság hátterében az ember okozta klímaváltozás, valamint az El Niño kombinációja áll. A természetes, ciklikus éghajlati jelenség idén vette ismét kezdetét, az előrejelzések alapján jövőre is folytatódik. Az El Niño globálisan nézve általában melegítő hatással jár, felerősítve az éghajlati átalakulás következményeit.

Előző hónapban a felszíni globális levegőhőmérséklet 1,7 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850-1900-as periódus átlag októbereiben.

A C3S szerint a rekord tükrében gyakorlatilag biztos, hogy 2023 lesz a valaha mért legmelegebb esztendő. A jelenlegi csúcstartó 2016, az is egy el niñós év volt.

A C3S adatai 1940-ig nyúlnak vissza. „Ha a mi adatainkat kombináljuk az IPCC adataival, akkor azt mondhatjuk, hogy ez az elmúlt 125 ezer év legmelegebbike” – mondta Samantha Burgess, a szervezet igazgatóhelyettese. Az ENSZ alá tartozó IPCC információi többek között jégmagokból, évgyűrűkből és korallmaradványokból származnak.

Burgess szerint a 2023. szeptemberi rekord meglepte a kutatókat. Nehéz megállapítani, hogy egy új klimatikus állapotot értünk-e el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik