Tudomány zöldövezet

Jövőre is folytatódik az El Niño

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint télen és tavasszal is kitart az El Niño – írja az MTI. A természetes, ciklikus időjárási jelenség – amely idén vette ismét kezdetét – globálisan jellemzően magasabb hőmérsékleti átlagokat okoz, ráerősítve az ember okozta klímaváltozás következményeire. A WMO szerint 2024-ben tovább folytatódhat a melegítő hatás.

A szervezet előrejelzései alapján 90 százalékos valószínűséggel jövő áprilisig eltart a Csendes-óceán fölötti jelenség.

A szakértők szerint nagyon valószínű, hogy az El Niño a télen éri el intenzitásának csúcspontját.

Szeptemberben a Csendes-óceán keleti, középső egyenlítői részén a felszíni hőmérséklet a mérsékelt intenzitású El Niño-epizódra jellemző értékeket mutatott. Az említett térségben a felszín alatti hőmérséklet jóval az átlag felett volt.

A WMO szerint ez a normálisnál magasabb hőtartalom az elmúlt négy hónapban a tenger felszíni hőmérsékletének folyamatos emelkedéséhez vezetett, és várhatóan a következő hónapokban további, bár kisebb mértékű emelkedést eredményez majd ezekben a hőmérsékletekben, a légköri-óceáni visszacsatolások intenzitásától és jellegétől függően. Figyelembe véve a múltbeli magas hőmérsékleti epizódok alakulását, valamint a legfrissebb hosszú távú előrejelzéseket, az elvárások alapján az El Niño fokozatos gyengülése csak 2024 tavaszán következhet be, míg egy La Niña-epizód hűtő hatásának valószínűsége szinte nulla.

A nyár után, amely során a valaha mért legmagasabb globális átlaghőmérsékletet rögzítették, az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálata szeptemberben azt jelezte, hogy 2023 lehet a mérések kezdete óta a legforróbb esztendő. Ezt az előrejelzést osztja az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) is, amely októberben rekordév valószínűségét jósolta.

„A jövő év még forróbb lehet. Ez világosan és egyértelműen az emberi tevékenységből származó, hőcsapdaként ható üvegházhatású gázok növekvő koncentrációjának hozzájárulása miatt történhet” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. A szakember szerint az olyan szélsőséges események, mint a hőhullámok, aszályok, erdőtüzek, heves esőzések és árvizek egyes régiókban nagyobb számban fordulnak majd elő, és ez jelentős következményekkel fog járni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik