Tudomány zöldövezet

Veszélyes lehet csigát tartani otthon

Викентий Елизаров / Getty Images
Викентий Елизаров / Getty Images

A húsz centiméteresre is megnövő afrikai óriáscsiga egyre népszerűbb háziállatnak számít Európában, egy svájci kutatás szerint azonban veszélyes lehet az ember számára – írja az MTI. A Lausanne-i Egyetem tudósai a Parasites & Vectors című folyóiratban publikált tanulmányban hívták fel arra a figyelmet, hogy az óriáscsigák olyan fonálféreg parazitát adhatnak át az embernek, amely agyhártyagyulladást okozhat.

Az óriáscsigákban, köztük a népszerű közönséges achátcsigában (Lissachatina fulica) és az afrikai óriáscsigában (Achatina fulica) megtalálható legkevesebb 36 kórokozó mintegy kétharmada az embert is megfertőzheti. A közösségi médián rengeteg olyan kép látható, amelyen az óriáscsiga hozzáér egy ember bőréhez vagy akár a szájához, pedig nagy a kockázata, hogy ezzel a kórokozókat is átadja.

A kutatásban résztvevő egyik tudós, Cleo Bertelsmeier elmondta, sokan azt hiszik, a csiganyál jót tesz az ember bőrének, pedig ez távol áll a valóságtól.

A tanulmány társszerzője, Jérôme Gippet hangsúlyozta: az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a maguk és családjuk egészségét kockáztatják, amikor kézbe veszik vagy az arcukhoz teszik az óriáscsigát. A szakértők szerint a háziállatok terjedésével annak a veszélye is nő, hogy kórokozóik megfertőzhetik az embereket és más állatokat.

A közönséges achátcsiga nagyon falánk, és gyorsan szaporodik. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyes inváziós fajok közé sorolta, és kártevőként emlegeti. Ennek ellenére sokan házi kedvencként bánnak velük hazánkban is, egy magyar férfi például több mint 40 óriáscsigával él együtt.

Kapcsolódó
A frizbit nem hozza vissza, de a sört imádja és be is rúg tőle az óriáscsiga
Több mint negyven óriáscsigával osztja meg hétköznapjait Iván, aki arról is mesélt, milyen a részeg, a jól ápolt és a szerelmes csiga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik