Tudomány zöldövezet

Milliárdokat fizetünk az idegen fajok miatt

Egy új vizsgálat szerint a nem őshonos fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának – írja az MTI a Phys.orgra hivatkozva. Csak a patkányok mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak az 1960 és 2020 közötti időszakban.

A nemzetközi kutatócsoport az vizsgálta, hogy milyen költségekkel járt az invazív fajok megtelepedése Európában.

Az eredmények alapján a térség országaiban a nem őshonos fajok az 1960 és 2020 közötti periódusban több mint 116,61 milliárd eurós kárt okoztak.

A kutatók szerint a kiadások minden évtizedben megtízszereződtek, a tényleges költségek pedig valószínűleg ennek többszörösét teszik ki.

John Downer / Getty Images

Az adatok azt mutatják, hogy a patkány, a közönséges parlagfű, a vadnyúl, a smaragd kőris kéregrontó és a Gyrodactylus salaris féreg okozza a legtöbb gondot. „Csak a patkányok 60 év alatt mintegy 5,5 milliárd euró költséggel jártak Európában” – mondta Phillip J. Haubrock, a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Természettudományi Múzeum munkatársa. A szakértő és kollégái az InvaCost adatbázis információit használták fel, ebben a nem őshonos fajok által kiváltott gazdasági károk globális értékeit rögzítik.

A csapat először számszerűsítette az európai országokban az invazív fajok által okozott költségeket, majd felmérte azok tendenciáit. Az idegen élőlények által 1960 és 2020 között előidézett kár 116,61 milliárd eurót tett ki, a legmagasabb költségek az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország és Németország területén jelentkeztek. A nem őshonos állatok és növények a mezőgazdaságban és az erdészetben okozták a legnagyobb kiesést.

Az invazív fajok bevándorlásának és behurcolásának okai között szerepel a turizmus, a globális felmelegedés, a kereskedelem és a közlekedés. Németország például központi fekvése révén kiterjedt kereskedelmet folytat más országokkal, ami elősegíti a nem őshonos élőlények betelepedését.

A szakértők szerint a felmerülő költségek egy részét nehéz számszerűsíteni, így például az emberi egészségkárosodást vagy az őshonos fajok kiszorulását. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem minden invazív faj okoz gazdasági károkat, de a felmerülő költségeket valószínűleg rendkívüli mértékben alábecsülik. Hozzátették, hogy az idegen fajok okozta növekvő gazdasági és ökológiai problémák regionális vagy nemzeti szintű kezeléséhez javítani kell az információ átadását, a károk felmérését. Haubrock kiemelte, a globalizálódott világban a megelőzés és a mérséklés csak nemzetközi összefogással lehet sikeres.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik