Tudomány zöldövezet

Videó: egy falka hiéna sem tudta elkergetni az oroszlánt

skynesher / Getty Images
skynesher / Getty Images

Érdekes interakciót vettek videóra afrikai ragadozók között a kenyai Masai Mara Nemzeti Rezervátumban. A felvételen egy öreg oroszlán látható, aki éppen zsákmányát fogyasztja, amikor 10 hiéna környékezi meg, és próbálja elijeszteni – írja az AZ Animals.

A falka láthatóan úgy mérte fel, hogy az idős nagymacskát könnyedén elkergethetik, ezzel pedig megszerezhetik tőle az elejtett állat tetemét, amelyből jóllakhatnak. A hiénák hangos üvöltésekkel próbálták megfélemlíteni az „állatok királyát”, ő azonban nem menekült, sőt többször a ragadozók felé kapott, hogy hátrább zavarja őket.

A közhiedelemmel ellentétben a hiénák nem kizárólag dögevők, hanem kifejezetten ügyes vadászok. Többnyire kis és közepes testű növényevők kerülnek az étlapjukra, mint a zebrák, impalák, gnúk, bozóti nyulak vagy páviánok, de esetenként akár olyan nagyvadakat is képesek elejteni, akár a bivalyok vagy a zsiráfok, bár ezeket jellemzően csak akkor, ha betegek, sérültek, terhesek, illetve nagyon fiatalok. A hiénák falkában vadásznak, és mindig a leggyengébb példányt szemelik ki egy csordából, akit ezután akár több mint 20 percig is hajlandók üldözni.

Ennek ellenére persze az elhullott állatok fogyasztását sem vetik meg, hiszen a tetemek megszerzése kevesebb energiát igényel, mint egy élő préda elkapása. Erre tettek kísérletet a videóban is, azonba nem jártak sikerrel, így kénytelen voltak várni és reménykedni, hogy marad nekik is valami ehető, miután az oroszlán befejezte a lakmározást.

Kapcsolódó
Videó: összefogtak a hiénák az oroszlán ellen
Az oroszlán a semmiből csapott le a békésen lakmározó dögevőkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik