Tudomány zöldövezet

Fagyott gyíkok potyognak az égből Floridában

Photo by James Keith / Getty Images
Photo by James Keith / Getty Images

Leguánok potyognak az égből, pontosabban a fákról Floridában – írja az IFLScience. Ezek a gyíkok alapvetően kizárólag Dél-Amerika trópusi területein őshonosok, azonban a felelőtlen egzotikus állatartók miatt, akik szabadon engedték kedvenceiket, ma már Floridában is egész nagy vadon élő állományuk alakult ki.

A hidegvérű hüllők azonban nem viselik jól az ősszel lehűlő időt, ezért megdermednek, majd leesnek a faágakról. Az ilyen esetek egyáltalán nem ritkák, sőt Miamiban már úgy jelzik előre a „leguánhullást” akár az időjárást.

Bár az állatok ilyenkor halottnak tűnhetnek, általában nagyon is élnek, így érdemes óvatosan megközelíteni őket, hiszen bármikor visszanyerhetik képességüket a mozgásra, nagy karmaikkal pedig sérüléseket is okozhatnak.

A leguánok az Egyesült Államokban inváziós fajnak számítanak, amelyek kifejezetten káros hatással vannak az élővilágra, ezért a lakosok számára engedélyezett emberséges módon végezni velük. Ennek ellenére a szakértők azt ajánlják, aki megdermedt példánnyal találkozik, ne maga ölje meg azt, hanem óvatosan próbálja meg elvinni egy állatorvoshoz, ahol kíméletesen elaltatják.

Kapcsolódó
Videó: kígyót talált a vécéjében egy amerikai nő
Az illemhelyen bujkáló hüllő egy királypiton volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik