Tudomány zöldövezet

Megölik a kolumbiai kokainvízilovakat

Manoj Shah / Getty Images
Manoj Shah / Getty Images

Meg fogják ölni a kolumbiai „kokainvízilovak” némelyikét, amelyek őseit még Pablo Escobar drogbáró hozatta be az országba a 80-as években – írja az AFP a kolumbiai környezetvédelmi miniszter csütörtöki bejelentése alapján. Miután Escobart életét vesztette egy tűzharcban, szabadon engedték azokat az állatokat, amelyeket a világ különböző tájairól szállíttatott privát állatkertjébe, köztük néhány vízilót is, amelyek leszármazottjai azóta rengeteg problémát okoztak.

A hatalmas emlősök meglehetősen gyorsan kezdtek szaporodni, példányszámukat mára 166-ra becsülik. A környezetvédők szerint óriási kárt tehetnek a Magdalena folyó élővilágában, ezért a kormány inváziós fajnak bélyegezte őket, és számos módon próbálta már visszaszorítani térhódításukat.

2009-ben elhatározták, hogy levadásszák a vízilovakat, ez azonban felháborodást váltott ki, így végül elvetették az ötletet. Később megkísérelték sterilizálni az állatokat, hogy ne tudjanak szaporodni, ez az akció azonban nem járt sikerrel. Az idei év elején azzal is megpróbálkoztak, hogy befogják, majd állatkertbe szállítják őket, ám ezt sem tudták megvalósítani.

A dél-amerikai ország immár harminc éve küzd a vízilovakkal, amelyeket a világ legveszélyesebb állatai között tartanak számon, és esetenként akár emberekre is rátámadhatnak.

A szakértők szerint fontos lenne szaporodásuk mihamarabbi megfékezése, ugyanis ilyen ütemben populációjuk akár az 1000-es példányszámot is elérheti 2035-re, ami beláthatatlan károkat okozna az élővilágra. Susana Muhamad természetvédelmi miniszter csütörtökön azt közölte, hogy még az idén sterilizálni fognak 20 állatot, néhányat pedig elaltatnak majd. Az állatvédő szervezetek szerint viszont a sterilizálás nem jó megoldás, hiszen szenvedést okoz a vízilovaknak, ráadásul veszélybe sodorja a beavatkozást végrehajtó állatorvosokat is.

Kapcsolódó
Így halt meg a legnagyobb drogbáró
Pablo Escobarnak saját állatkertje és reptere is volt, sőt parlamenti képviselőnek is megválasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik