Tudomány zöldövezet

Harminc éve küzdenek Pablo Escobar vízilovai ellen

Image Source / Getty Images
Image Source / Getty Images

Akár 70 vízilovat is kitelepítene az országból Kolumbia kormánya – írja az IFLScience, A faj nem őshonos Dél-Amerikában, Kolumbia teljes vízilóállománya négy, Pablo Escobar által behozatott, példánytól eredeztethető.

A drogbáró állatai

A hírhedt drogbáró Hacienda Napoles nevű birtokán saját állatkertet rendezett be, ezért hozatott egy hím és három nőstény vízilovat Afrikából. Escobar halála után egzotikus állatainak jelentős részét elszállították, a vízilovak viszont maradtak, mert túl bonyolult lett volna befogni őket.

A kolumbiai hatóságok úgy vélték, az idegen környezetben az állatok hamar elpusztulnak majd, így nem lesz velük probléma. Ezzel szemben a vízilovak nagyon is jól érzik magukat a térségben, ahol nincsenek rájuk nézve veszélyes ragadozók. Ma – 30 évvel szabadon engedésük után – már nagyjából 130 példányból áll a kolumbiai víziló populáció.

Harc a vízilovak ellen

A környezetvédők szerint óriási kárt tehetnek a Magdalena folyó élővilágában, ezért a kormány inváziós fajnak bélyegezte őket.

2009-ben elhatározták, hogy levadásszák a vízilovakat, ez azonban felháborodást váltott ki, így végül elvetették az ötletet. Egy helyi ügyvéd javaslatára 2020-ban megpróbálták sterilizálni az állatokat, hogy ne tudjanak szaporodni, ez az akció azonban nem járt sikerrel.

A hatóságok most új módszerrel próbálkoznak: megkísérlik befogni az állatokat, majd mexikói és indiai állatkertekbe szállítani őket, ahol nyugodtan élhetnek, anélkül, hogy károsítanák az ökoszisztémát.

Cikkünk a European Climate Foundationnel zajló együttműködésünk keretében készült. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik