Tudomány zöldövezet

Sterilizálták Pablo Escobar vízilovait

Sterilizálták Pablo Escobar túlszaporodott nílusi vízilovait Kolumbiában – írja az MTI. Az állatok az egykori drogbáró birtokán, Hacienda Napoles állatkertjében éltek, Escobar bukása után viszont elszabadultak.

A hatóságok 24 vízilónak egy mindkét nemnél hatásos fogamzásgátlót adtak be nyilak segítségével. A Cornare természetvédő szervezet szerint további 11 állatot hagyományos, sebészeti úton sterilizáltak.

Paul Souders / Getty Images

Az akciót az Egyesült Államok anyagi és technikai támogatásával hajtották végre.

A medellíni drogkartell hajdani vezetője két vízilovat és más egzotikus állatokat, köztük zsiráfokat, zebrákat és kengurukat tartott birtokán.

1993-as halála után az egyedek többségét eladták, a vízilovak azonban a helyükön maradtak, ellenőrizetlenül szaporodtak, és mára az Afrikán kívüli legnagyobb, 80 egyedből álló populációt alkotják. A Dél-Amerikában idegenhonosnak számító vízilovak egyre több problémát okoznak: őshonos fajokat szorítottak ki, illetve halászokat támadnak meg.

A drogbáró halála és éles tulajdonjogi viták után az Hacienda Napoles magánállatkert turistalátványosságként nyitott ki a nagyközönség előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik