Tudomány zöldövezet

Elvadult kecskék veszélyeztetik az ausztrál élővilágot

Anthony John West / Getty Images
Anthony John West / Getty Images

Elvadult kecskék veszélyeztetik Ausztrália állatt- és növényvilágát, ezért a kormány felvette őket az inváziós fajok listájára – írja az MTI Tanya Plibersek közlekedési és vízügyi miniszter pénteki bejelentése alapján.

A vadonban elszaporodó házikecskék megtalálhatók Ausztrália minden államában, rendszerint az őshonos állatok rovására szereznek élelmet és életteret. Emellett betegségeket terjesztenek, valamint károsítják a helyi ökoszisztémát, ezzel komoly vagyonveszteséget okozva a helyi mezőgazdászoknak.

A tervek szerint a kormány a vadkecskék mellett tömegesen fogja csökkenteni még az elvadult macskák és lovak, valamint a sárga kergehangyák (Anoplolepis gracilipes) számát is.

Meg kell küzdenünk ezekkel a fenyegetésekkel, hogy biztosítani tudjuk az őshonos fajoknak a túlélés esélyét

– jelentette ki Plibersek a közleményében.

A kormány felmérése szerint csak Új-Dél-Walesben közel hatmillió elvadult kecske él, köztük számos a Kék-hegység Nemzeti Parkban, ahol a sérülékeny sziklafalakban tesznek kárt. Ezen felül a Nagy-korallzátony világörökségi területén fekvő, nagyjából 25 szigeten is megtalálhatóak a kecskék, ahol megzavarják a madarak fészeklelőhelyeit, és súlyos talajpusztulást okoznak a tengerparton.

A miniszter szerint a kecskék az élelemért, menedékért és a vízért az őshonos fajokkal szállnak szembe, miközben átgázolnak a veszélyeztetett élőhelyeiken, elpusztítva azokat. A kormány védelmi intézkedései közt szerepel az újfajta csalétkek, drónok és hőkamerák használata is, amelyek révén 128 veszélyeztetett fajt, köztük a kengurukat és 11 különféle akácfajt kívánnak megóvni.

Kapcsolódó
Helikopterből lőhetik ki lovak ezreit Ausztráliában
Az állatok veszélyt jelentenek környezetükre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik