Tudomány zöldövezet

Helikopterből lőhetik ki lovak ezreit Ausztráliában

HELI-OPS
HELI-OPS

Helikopterből fognak vadlovakat lőni az ausztráliai Kosciuszko Nemzeti Parkban – írja a The Guardian. Az állatok levegőből történő ritkítását Penny Sharpe új-dél-walesi környezetvédelmi miniszter rendelte el, mivel azok számos őshonos fajt veszélyeztetnek kihalással.

Egyszerűen túl sok a ló a parkban, ez pedig a terület egész ökoszisztémáját fenyegetni. Muszáj cselekednünk

– nyilatkozta Sharpe.

A miniszter azt is elmondta, megérti, hogy a döntés felháborít egyeseket, és együttérez azokkal, akiket elszomorít az intézkedés. Mindezek ellenére a környezetvédelemért felelős képviselőként nem nézhette tétlenül, ahogy lovak tönkreteszik a nemzeti parkot.

A szakértők szerint patások hat őshonos állat- és két növényfajt is kihalás közelébe juttattak, köztük a súlyosan veszélyeztetett zömök galaxias (Galaxias tantangara) nevű halat és a déli corroboree békát (Pseudophryne corroboree). A kutatások eredményei azt mutatják, hogy 2020-ban 14 380 vadló élhetett a park területén, 2022-re viszont már 18 ezer fölé rúgott példányszámuk. A most elrendelt beavatkozások célja az, hogy 3000 egyedre szorítsák vissza a populációt 2027-re, vagyis az elkövetkező 4 évben mintegy 15 ezer állat kilövését hajtanák végre.

Az intézkedést a környezetvédő szervezetek és a szakértők is örömmel fogadták, hiszen sokan közülük már évek óta azon dolgozik, hogy felhívják a figyelmet a vadlovak okozta kockázatokra. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a vadállatok példányszámának szabályozására a célzott ritkítás a leghatékonyabb eszköz.

Kapcsolódó
A szakértő szerint nem volt más választás, le kellett lőni a margitszigeti vaddisznót
Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője szerint nincs más megoldás, le kell lőni a városba tévedt vadállatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik