Michael Dantas / AFP
Tudomány zöldövezet

Százával pusztulnak a delfinek, ezrével a halak Brazíliában

Több mint száz delfin halt meg az amazóniai esőerdőben múlt héten a Brazíliában jelentkező magas hőmérsékletek miatt – írja az AP. A kutatók attól félnek, hogy még több állat pusztulhat el az elkövetkezendő időszakban, ha az időjárás nem fordul hűvösebbre hamarosan.

Az Amazonas folyó mellett található Tefé-tó hőmérséklete bizonyos régiókban a 39 Celsius-fokot is meghaladta, amely a delfinek mellett több ezer hal vesztét is okozta.

A szakértők szerint a tó nagyjából 1400 folyamidelfinnek adhat otthont, amelyből egy hét alatt körülbelül 120 múlt ki – vagyis a populáció közel 10 százaléka.

Wilson Lima, Amazónia kormányzója veszélyhelyzetet hirdetett a térséget sújtó szárazságok miatt. Nicson Marreira, a Tefé nevű kisváros polgármestere pedig arról számolt be, hogy képtelenek élelmet szállítani egyes kisközösségeknek, mivel egyes folyóágak teljesen kiszáradtak. Ennek hatására bizonyos falvak teljesen elszigetelődhetnek és jó minőségű víz nélkül maradhatnak.

Idén már Magyarországon is történt tömeges halpusztulás, akkor azonban nem az időjárás, hanem a helyi vízművek gondatlansága állt a háttérben.

Részletesen az őrbottyáni halpusztulásról:
Napokig titkolta a vízmű, hogy szennyvizet engedett egy patakba Veresegyháznál
Nagyjából fél tonna hal pusztulhatott el a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. hibája miatt egy őrbottyáni tóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik