Tudomány zöldövezet

Egyre gyakoribbak lehetnek az erdőtüzek Magyarországon

Raymond Gehman / Getty Images
Raymond Gehman / Getty Images

Egyre gyakoribbá válhatnak a pusztító erdőtüzek Magyarországon – derül ki a Másfélfok elemzéséből.

A száraz növényzet és talaj, valamint a forró, száraz és szeles időjárási helyzet mind kedvez az egyre gyakoribb vegetációtüzeknek, amelyek idén is megmutatták pusztító erejüket: a görögországi tüzekben közel harmincan, Hawaii-on százan haltak meg, Kanadában pedig két magyarországnyi méretű erdőterület égett le, ami a legnagyobb a modern mérések kezdete óta.

Hazánk jelenleg még nem tekinthető kifejezetten tűzveszélyes országnak: jellemzőek a kisebb tavaszi tüzek, azonban ezek 99 százalékát emberi figyelmetlenség és gyújtogatás okozza, nem a szélsőséges időjárás. Az erősödő globális felmelegedés azonban itthon megteremtheti azokat a feltételeket, amelyek a 2012-es és 2022-es nagy tüzekhez is vezettek. Ezen a téren az Alföld a leginkább kitett, különösen a Kecskemét-Hortobágy-Békéscsaba-Szeged négyszög által határolt terület.

A Másfélfok szerint ez a folyamat nem azonban szükségszerű: úgy vélik, ha azonnal visszafogjuk a kibocsátásokat, tartva magunkat a Párizsi Megállapodásban rögzített klímacélokhoz, akkor a mostaninál akár ritkább is lehet a tűzveszély, és csak kis területen lehet évi 1-2 napos növekedésre számítani. A kibocsátás-csökkentés mellett továbbra is szükség van a tudatosságnövelésre, az erdőtüzekkel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra és a monitoring-rendszer további fejlesztésére. Ezek együttes megvalósításával érhetjük el, hogy a 2012-es és 2022-es extrém tüzek ne váljanak az új normává a század végére Magyarországon.

Kapcsolódó
Negyven budapestnyi erdő égett le tavaly Európában
2017 után a tavalyi év volt a legrosszabb a tűzidőszak pusztítását tekintve az Európai Unióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik