Nagyvilág

Hatszáz tűzoltó harcol tovább Európa egyik legnagyobb erdőtüzével

Angelos Tzortzinis / AFP
Angelos Tzortzinis / AFP

Több európai ország lánglovagjai is ott vannak aközött a hatszáz tűzoltó között, akik a legkülönféléb módszerekkel, repülőgépekből, helikopterekből locsolt víz támogatásával küzdenek a három nagy erdőtűzzel, amely napok óta tombol Görögországban – írja a The Guardian.

Az ország észak-keleti részén kilencedik napja pusztító tűz már húsz ember halálát okozta. Erdőket, otthonokat pusztított már el, vasárnap 295 tűzoltó, hét repülőgép, öt helikopter dolgozott a lángok eloltásán. Az EU Kopernikusz Sürgősségi Szolgálata szerint 77 000 hektáron pusztít, s 120 gócpontja volt.

Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Egy másik komoly tűz tombol a görög fővárostól észak-nyugatra, ez egy nemzeti parkot pusztított, ami az egyik utolsó nagy zöld terület volt Athén közelében. Itt 260 tűzoltó, egy repülő és három helikopter dolgozik a lángok megfékezésén.

Egy harmadik jelentős tűz szombaton kezdődött Ándrosz szigetén, vasárnapra szabadult el, immár 73 tűzoltó, két repülő és két helikopter dolgozik ott is.

Az országban naponta törnek ki tüzek, a feltámadó szél és a forró, száraz nyár együttesen segítik a tűz terjedését, s nehezíti a tűzoltók munkáját.

Csak szombaton 122 tüzet oltottak el a szakemberek, ezek között hetvenöt olyat, amely a péntek és szombat este közötti huszonnégy órában tört ki.

A Guardian arról is ír, hogy Görögország a nyári hónapokban különleges erdőtűz-megelőzési szabályokat vezet be, például grillezni sem lehet. Ám sokan vannak, akik nem tartják be a szabályokat. A lap szerint Pavlos Marinakis kormányszóvivő azt közölte, az idén 163 embert tartóztattak le tűzzel kapcsolatos vádak miatt a tűzmegelőzési szezon kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik