Tudomány

Vak, fehér teremtmények élnek a pokoli barlangban

Robert Holmes / Getty Images
Robert Holmes / Getty Images

A romániai Movile-barlang 5,5 millió éven át volt elzárva a külvilágtól, a rendszerben pedig az idők során különleges élővilág fejlődött ki – írja az IFLScience. A Fekete-tenger partjaitól néhány kilométerre fekvő üreg az egyik legelszigeteltebb hely a Földön, mivel a késő miocén korszakban vastag agyag- és mészkőrétegek zárták el.

A barlangot 1986-ban fedezték fel, miközben egy atomerőmű számára kerestek helyet.

A Movile-barlang valóságos biológiai aranybányának bizonyult, ám az emberek számára igencsak pokoli.

Az üregbe való bejutáshoz külön engedély kell, a benti körülmények nem éppen barátságosak: 100 százalékos páratartalom, forróság, mérgező levegő és a napfény teljes hiánya jellemzi a teret. Bár a körülmények számunkra zordak, a rendszer így is számos különleges faj számára ad otthont.

A helyszínen eddig 53 gerinctelen állatfajt azonosítottak, amelyek közül 37 sehol máshol nem fordul elő. Pókok, vízi skorpiók és piócák is laknak erre, valamint egy, 2020-ban leírt százlábú, amely a helyi csúcsragadozó lehet.

A barlangban előforduló állatok különleges módon alkalmazkodtak az extrém környezethez, többségüknek nincsenek szemei és pigmentjei. További érdekesség, hogy a helyi ökoszisztéma nem a fotoszintézisre, hanem a kemoszintézisre alapul: a baktériumok a fény és oxigén helyett a metánt és ként hasznosítják. Ez az egyetlen szárazföldi ökoszisztéma, amely kemoszintetikus tápláléklánccal bír.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik