Tudomány

Ez történik a testünkkel, amikor félünk

Zia Soleil / Getty Images
Zia Soleil / Getty Images

Bizonyára mindenki érzett már fájdalmas, szorító érzést a mellkasában, vagy a gyomrában, amikor veszélybe került, és félt. A tudomány szerint ez általában csak egy tünet, maga az érzés az agyból származik, amely rengetegféleképen tudja azonosítani a váratlan, kockázatos helyzeteket. A reakció végrehajtása azonban a test feladata – írja a Science Alert.

Az emberi agy alapvetően arra fejlődött ki, hogy megmentsen minket olyan közvetlen veszélyek elől, mint egy lezuhanó szikla vagy egy közeledő ragadozó, ma azonban már olyan modern problémákra kell választ adnia, amelyek sokkal absztraktabbak.

Maga a folyamat a fenyegetés észlelésével kezdődik, aminek evolúciós okokból fakadóan gyorsnak kell lennie. Emiatt a halántéklebenyben lévő amigdala úgy fejlődött ki, hogy megkerülje a logikus gondolkodásban részt vevő agyterületeket, és közvetlenül fizikai válaszreakciókat tudjon beindítani. Így sokan már annak ellenére feszültté válhatnak egy kép látványától, hogy tudatában lennének a szorongásnak.

Arash Javanbakht, a Wayne State University pszichiátriai részlegének kutatója a lapnak elmondta, a hippokampusz közel helyezkedik el az amigdalához, és szorosan kapcsolódik is hozzá. Ez részt vesz a biztonságos és a veszélyes dolgok memorizálásában, és nem utolsó sorban kontextusba helyezi a félelmet. Így ha az oroszlántól elsőre megijedünk, ám később rájövünk, hogy állatkertben vagyunk, és egy kerítés húzódik köztünk és az állat közt, megnyugszunk. Emellett szintén fontos feladatot tölt be a prefrontális kéreg is, amely leginkább a félelem értelmezésében vesz részt.

Mi történik a testünkkel?

Amennyiben az agy úgy dönt, hogy a félelemreakció indokolt egy adott helyzetben, neuronális és hormonális pályák lavináját indítja el, hogy felkészítsen az azonnali cselekvésre. Az agyi motoros kéreg gyors jeleket küld az izmoknak, hogy felkészítse őket a gyors és erőteljes mozgásra. Ezek közé tartoznak a mellkas és a gyomor izmai is, amelyek segítenek megvédeni az ott lévő kritikus fontosságú szerveket. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy stresszes körülmények között szorító érzést érezhet a mellkasában és a gyomrában.

A harc-vagy-menekülés válaszreakciót a szimpatikus idegrendszer irányítja. Ez stressz vagy veszély esetén aktívabb, és segít biztonságosan kijutni egy necces helyzetből. A vegetatív idegrendszer részeként persze a szervezet önkéntelen élettani folyamataira is hatással van. Példaképp ezek az idegsejtek aktiválják a mellékvesét, hogy olyan hormonokat szabadítson fel, mint az adrenalin – amely a véren keresztül jut a szervezetbe, és növeli a reakció sebességét.

Az izmok megfelelő vérellátásának biztosítása érdekében, amikor nagy igénybevételnek vannak kitéve, a szimpatikus idegrendszer jelzései növelik a szívverés ütemét és az összehúzódás erejét. A megnövekedett pulzusszámot elsősorban a mellkasában érzi, ezért kötik sokan az intenzív érzelmeket a szívhez.

Egyúttal azonban a tüdőben is kitágulnak a légutak, és gyakran növelik a légzés sebességét – ez okozhat néha légszomj érzetet.

Mivel az emésztés a harc-vagy-menekülés helyzetben az utolsó prioritás, a szimpatikus idegrendszer lelassítja a bélrendszert, és csökkenti a gyomor vérellátását, hogy oxigént és tápanyagokat takarítson meg a fontosabb szervek, például a szív és az agy számára. A félelem tehát az agyból indul, de leginkább a test szenved miatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik