Tudomány zöldövezet

Lelőtték az emberölő grizzly medvét

Galen Rowell / Getty Images
Galen Rowell / Getty Images

Eutanáziát hajtottak végre azon a grizzly medvén, amely júliusban végzett egy nővel az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban – írja a The New York Times. A 10 éves nőstény állatot azután ölték meg, hogy az szeptember 2-án betört egy montanai kisvárosban található házba a konyha ablakán keresztül.

A medve egy boccsal együtt hatolt be az épületbe, a hatóságok még aznap befogták a kölykök, a felnőtt grizzlyt pedig lelőtték.

Az illetékes szervek azért döntöttek az állat kiiktatása mellet, mert úgy ítélték, veszélyeztetheti az 1200 fős település lakóinak testi épségét. Az elfogott bocsot a tervek szerint egy állatkertbe szállítják majd, ahol onnantól kezdve élni fog.

A grizzly medvék rendkívül veszélyes ragadozók, tömegük a 200 kilogrammot is meghaladhatja, hátsó lábaikra állva a 2,5 métert is megközelíthetik és akár 56 kilométer per órával is képesek futni, így könnyedén végezhetnek egy emberrel. Ennek ellenére a grizzlytámadások nagyon ritkák, 1979 óta mindössze 44 embernek okozott sérülést grizzly medve a Yellowstone Nemzeti Parkban, amelynek azóta több mint 118 millió látogatója volt.

Kapcsolódó
Saját otthonában támadta meg egy medve az idős nőt
A 82 éves nő szerencsére karcolásokkal megúszta az esetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik