Tudomány zöldövezet

Videó: agresszív vidra lopta el a szörfös deszkáját

Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty Images
Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography / Getty Images

Egy agresszív tengeri vidrát keresnek a kaliforniai vadvédelmi szakemberek – írja a New York Post. Az állat több szörföst is megtámadott, voltak olyanok, akiknek a deszkáját is el tudta lopni.

Santa Cruz közelében sikerült levideózni, ahogy a nőstény egy fiatal férfivel küzd, de fotók is készültek, ahogy a példány egy másik deszkán áll. Utóbbit egy nőtől vette el.

Igazi birkózás zajlott a szörfdeszkáért

– mondta Mark Woodward, aki a jeleneteket megörökítette. A fotós szerint a nőnek a szörföt végül sikerült visszaszereznie, ám az olyan súlyosan megrongálódott, hogy gyakorlatilag használhatatlanná vált. A férfi ezzel szemben egy idő után feladta, és otthagyta a vízben a deszkáját.

David Ebert, a San Jose-i Állami Egyetem tengerbiológusa kiemelte: a tengeri vidrák meglepően agresszívek. „Nem olyan aranyosak és bújósak, mint ahogy az emberek hajlamosak hinni” – mondta a szakértő.

A kaliforniai hatóságok szerint a viselkedés hátterében az etetés okozta hormonális hullámzás állhat. Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata elrendelte a példány befogását.

Az ötéves nőstény egyébként nem ismeretlen a szakértők előtt, az egyed fogságban született. A nőstény anyját korábban azért emelték ki a természetből, mert szokatlanul agresszív volt. Ha sikerül befogni a vidrát, átfogó vizsgálatok alá vetik majd. Egyelőre nem tudni róla, hogy az állat megsebesített volna valakit, a környéken mindenesetre már táblák figyelmeztetnek a veszélyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik