Tudomány zöldövezet

Virágba borult a kaliforniai sivatag

Robyn Beck / AFP
Robyn Beck / AFP

A kifejezetten csapadékos telet követően idén ismét narancs, vörös és lila virágok lepték el Kalifornia száraz, sivatagi vidékeit – írja a Smithsonian Magazine. A jelenséget egyes műholdak is képesek megfigyelni, a hasonló eseményekre gyakran hivatkoznak szupervirágzásokként.

Naomi Fraga, a Kaliforniai Botanikus Kert természetvédelmi programjának igazgatója szerint lenyűgöző jelenségről van szó. „Nagy a változatosság, rengeteg különböző vadvirágfaj van, amelyek mind nyílnak, és élénk színfoltokat hoznak létre a tájban, ahol dominánssá válnak” – mondta a szakember.

Hasonló események akkor figyelhetőek meg, amikor több száraz esztendőt egy csapadékos követ. A magok ilyenkor a talajban várakoznak a kedvező körülményekre, a kellő mennyiségű eső hatására pedig felébrednek. A csapadékon túl az erdőtüzek és a legeltetés is elősegítheti a szupervirágzásokat, hiszen ezek kiszoríthatják a nem őshonos füveket, amelyek egyébként elnyomnák a virágokat.

A legszebb szupervirágzások alatt az egyes fajok egymásnak adják át helyüket, így a színek hullámokban érkeznek.

Mivel a növények kissé eltérő időpontban nyílnak, egymás elnyomása nélkül hasznosítják az erőforrásokat.

Hagyományosan a szupervirágzások egy-egy területen évtizedenként egyszer fordultak elő, mára azonban a klímaváltozás következtében kiszámíthatatlan lett a folyamat. További probléma, hogy a hasonló események nagy számban vonzzák a turistákat, akik gyakran kárt tesznek a környezetben.

A szupervirágzások fontos ökológiai szerepet töltenek be. A növények számos emlősnek nyújtanak táplálékot, emellett a beporzókat is segítik, és a talaj egészségét is javítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik