Tudomány

Megoldották Feketeszakáll hajójának rejtélyét

Fototeca Storica Nazionale. / Getty Images
Fototeca Storica Nazionale. / Getty Images

Megoldhatta Feketeszakáll elsüllyedt kalózhajójának rejtélyét egy új tanulmány – írja az IFLScience. A hajóroncsban szénhalmokat fedeztek fel, ami azért különös, mert Feketeszakáll idejében még nem zajlott szénbányászat Amerikában. A szakértőket régóra érdekli, hogyan lehetséges ez, most pedig talán megtalálták a választ.

Edward Teach, ismertebb nevén Feketeszakáll 1717-ben szerezte meg legendás, 31,4 méter hosszú hajóját, amelyet francia rabszolgakereskedőktől rabolt el. A jármű ettől kezdve egy 400 kalózból álló legénységnek adott otthont, akik halomra fosztogatták a kincseket a Karib-térségben.

Az Anna Királynő Bosszúja nevet viselő hajó nem sokkal később, 1718-ban zátonyra futott és elsüllyedt, a roncsot csak 1996-ban találták meg. A régészek az hajóroncsban rengeteg kincset, köztük aranyat, sárgarézből készült tárgyakat, üveggyöngyöket és meglepő módon szenet is találtak. Az amerikai szénbányászat csak évtizedekkel Feketeszakáll halála után indult be, szóval honnan került a szén a hajóra?

A tudósok most alaposan megvizsgálták a szenet és kimutatták, hogy a nyersanyag valójában nem is Feketeszakáll idejéből származik. Edward Teach hajójának roncsa a Fort Macon nevű város kikötőjének közelében található, amely az amerikai polgárháború alatt széntöltő állomásként működött. A szakértők szerint ez idő alatt sok szén hullhatott a tengerbe az arra közlekedő gőzhajókról, amelyeket a hullámok a hajóroncs kornyékén gyűjtöttek össze, vagyis a szenet nem Feketeszakáll szállította, hanem több mint száz évvel a halála után, véletlenül került hajója roncsába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik