Tudomány

Invázió zajlik a Balatonon

Az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medence vizeiben is egyre több inváziós faj jelenik meg, amelyek akár komoly veszélyt is jelenthetnek az őshonos közösségekre. Így van ez a Balaton és kapcsolódó vizei esetén is, a Hévízi tó kifolyójában például trópusi halak élnek, a magyar tengerben behurcolt kagylók, rákok, halak terjednek. E folyamatot mutatja be a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Balatoni bebírók – inváziós fajok a tó vízrendszerében című dokumentumfilmje néhány jellemző, veszélyt jelentő inváziós fajon keresztül.

A nemzetközi árumozgások, az élőhelyek átalakítása és megannyi emberi tevékenységből származó hatás okán az idegenhonos fajok akár kontinensek között is villámgyors „vándorlásra” képesek. Egy-egy új jövevény azonban egészen addig nem jelent veszélyt, amíg úgynevezett invázóssá nem válik: nemcsak túlél új környezetében, hanem sikeresen szaporodik, sokasodik, miközben megváltoztatja a helyi ökoszisztémát.

Vetélytársa és ragadozója lehet az őshonos fajoknak, mint például a fekete törpeharcsa, vagy halálos kórokozókat, parazitákat terjeszthet, mint a behurcolt cifrarák a rákpestist.

Hogyan szorítja ki a 60 millió éve a Kárpát-medencében élő lápi pócot az amurgéb? Milyen idegenhonos élőlényeket segít, hogy legnagyobb tavunk partjának kétharmadát „leköveztük”? Mit érdemes tudni a közönséges csavarhínárról, a bödöncsigáról vagy a vándorkagylókról? A rövidfilmből kiderül, hogy az idegenhonos, inváziós fajok már a közeli jövőben jelentős hatással vannak, lesznek a Balaton élővilágára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik