Tudomány zöldövezet

Egyre több helyen üti fel a fejét Európában a madárinfluenza

Artur Widak / NurPhoto via AFP
Artur Widak / NurPhoto via AFP

A madárinfluenza egy rendkívül fertőző törzsének megjelenése miatt egy több mint 300 ezer állatot tartó baromfitelepet számolnak fel dél-Hollandiában – közölte a holland élelmiszerbiztosági hatóság csütörtökön. A holland hatóságok a legújabb esettel együtt már összesen 6,1 millió állat leölését rendelték el a vírus tavaly októberi megjelenése óta, teszi hozzá az MTI.

Holland sajtóforrások szerint ez a legnagyobb kényszervágás mióta az országban egy éve megjelent a madárinfluenza. A vírus egyik fertőzőbb törzsét szeptember óta már 30 állattartó telepen észlelték. Mivel az érintett farm három kilométeres körzetében öt, 10 kilométeres sugarában pedig 128 csirketelep található, a területen további vizsgálatokba kezdtek a hatóságok, emellett járványvédelmi és állatszállítási korlátozásokat is életbe léptettek.

Kapcsolódó
Példátlan az európai madárinfluenza-járvány
Komoly károkat okoz a baromfiállománynak és a vadon élő madaraknak a járvány.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság egészét elnézve még inkább drámai a helyzet: az elmúlt évben nagyjából 48 millió madarat pusztítottak el az eddigi legnagyobb madárinfluenza-járvány miatt. A madárinfluenza Európában emberre nem terjedt át, januárban azonban volt egy ilyen eset Délnyugat-Angliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik