Tudomány

Példátlan az európai madárinfluenza-járvány

Edwin Remsberg / Getty Images
Edwin Remsberg / Getty Images

Az elmúlt évben nagyjából 48 millió madarat pusztítottak el az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban az eddigi legnagyobb madárinfluenza-járvány miatt – írja a BBC. A magas patogenitású madárinfluenzát (HPAI) az Egyesült Királyságban 161 baromfinál és fogságban élő madárnál mutatták ki, a korábbi, 2020-2021-es rekord 26 volt. A veszély miatt 3,2 millió példányt kellett levágni, a hatóságok szerint ez a teljes hústermelést tekintve kis mennyiség.

Az Egyesült Királyág vadmadarai körében 1727 esetet regisztráltak, a betegség 406 helyszínen 59 fajt érintett. A járvány Észak-Európában a tengeri madarakat különösen veszélyezteti.

Kapcsolódó
Járvány miatt pusztulnak Észak-Európa tengeri madarai
A madárinfluenza miatt különösen sok állat hullik el idén.

Dr. Christine Middlemiss, az Egyesült Királyság főállatorvosa szerint a vadon élő állatok magas fertőzöttségi szintje növeli a megbetegedések számát a gazdaságokban. Mivel a vándormadarak most térnek vissza az országba, arra számítanak, hogy a szám tovább nő az elkövetkező hónapokban.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Madárinfluenza Referencialaboratórium hétfőn tette közzé az Európát és az Egyesült Királyságot érintő járvány legfrissebb adatait. A jelentésben a 2021 októbere és 2022. szeptember 9. közötti időszakot elemzik.

Az érintett periódusban 2600 alkalommal jelent meg a kórokozó baromfi és fogságban tartott madarak körében, emiatt 47,7 millió egyedet selejteztek.

A vírust 3573 vadmadárnál is detektálták, a madárinfluenza 37 országban volt jelen. A szakértők úgy vélik, hogy az esetszám a valóságban ennél sokkal magasabb.

A madárinfluenza Európában emberre nem terjedt át, januárban azonban volt egy ilyen eset Délnyugat-Angliában. Andrea Ammon, az ECDC igazgatója szerint a mezőgazdaságban és állatszektorban dolgozókra továbbra is megnövekedett fertőzéskockázat leselkedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik