Tudomány

Járvány miatt pusztulnak Észak-Európa tengeri madarai

A tengeri madarak körében is óriási károkat okoz a madárinfluenza – írja az MTI. Az északi-tengeri kolóniáknál jelentős pusztítást végzett a járvány ezen a nyáron.

A szakemberek szerint a betegség különösen a kenti csért és a szulát érinti, de más fajok is fenyegetettek. A Németország partjainál fekvő Minsener Oog szigeten él a Watt-tenger legnagyobb szendvicscsér-kolóniája. Elias Engel, a sziget természetvédelmi felügyelője szerint itt mintegy háromezer kifejlett madár pusztult el.

A szakértő hozzátette: mivel sok elhullott csért találtak a szomszédos szigeteken és a szárazföldön is, ahol amúgy nincsenek csértelepek, a tényleges szám valószínűleg még magasabb.

További 2800 csérfióka tetemét is összeszámolták, az idei szaporodási szezont valószínűleg egyetlen utód sem élte túl. „Sajnos nem tudjuk megmondani, hogy a fiatal madarak is madárinfluenzában pusztultak-e el, vagy egyszerűen csak éhen haltak, mert a beteg felnőtt madarak nem tudták táplálni őket” – nyilatkozta Engel. A kenti csér Németországban veszélyeztetett fajnak számít.

Gerard Soury / Getty Images

Jochen Dierschke, a helgolandi madártani állomás vezetője a DPA-nak elmondta, hogy a térségben található szulakolóniát is sújtotta a madárinfluenza-járvány, pontos adatok azonban még nincsenek. Dierschke kiemelte, hogy a fészkek mintegy háromnegyede elhagyatott, a legtöbb minden bizonnyal a madárinfluenzában elhullott öreg és fiatal madarak miatt. A szakértő hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy a kifejlett egyedek elpusztultak-e vagy megszakították a költést, várhatóan csak jövőre, a költőmadarak felmérése után derülhet ki, pontosan mi történt.

Az biztos, hogy csak a helgolandi szulakolóniában több száz felnőtt példány pusztult el. A térségben egyébként ebben a szezonban 1485 pár költött.

Engel szerint a kenti csér és a szula egyaránt hosszú életű faj, szaporodási rátájuk azonban alacsony, ezért a kifejlett madarak elvesztése különösen problémás a teljes Watt-tengeri populáció szempontjából. Ráadásul a csér nem minden évben szaporodik sikeresen, a szélsőséges időjárási események vagy árvizek megnehezíthetik a reprodukciót, ezért fontos, hogy a felnőtt egyedek száma magas legyen.

Dierschke hangsúlyozta, hogy tartós problémáról van szó, egy kifejlett madárnak ugyanis még 10-20 évig szaporodnia kell a stabil populáció fenntartásához. Engel kiemelte, hogy a madárinfluenzában szenvedő madarakon fajtól függetlenül képtelenek segíteni.

A Friedrich-Loeffler Intézet már júliusban figyelmeztetett, hogy a betegség nagy fenyegetést jelent a kolóniákban költő tengeri madarakra. A madárinfluenza nem csak a német partoknál okoz gondot, a helyzet Angliánál is súlyos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik