Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztulnak a madárfiókák egy angliai szigeten

Több száz tengeri madár pusztult el a madárinfluenza miatt a kelet-angliai Norfolk megyében, egy védett területen – írja a BBC. A Scolt Head Island-i kenti csérek szaporodó kolóniájában a fiókák háromnegyede veszhetett el a vírus miatt. A madárinfluenza az Egyesült Királyság partjain rengeteg madárfajt fenyeget.

A kormány megerősítette a járvány kitörését, a hatóságok nyomon követik, hogy a vírus miként hat a populációkra. A Scolt Head Island-i kolónia nagyjából 4 ezer szaporodó párból áll.

A thetfordi székhelyű Brit Ornitológiai Alapítvány (BTO) szerint a madárinfluenza hatása pusztító, különösen azért, mert a tengeri madarak állományai hosszú idő alatt állnak helyre.

Ezen fajok évente csak egyszer szaporodnak, és egyszerre legfeljebb két tojást raknak.

Arthur Morris / Getty Images

Viola Ross-Smith, a BTO munkatársa szerint a madarak sokáig élnek, és lassan szaporodnak. Az érintett fajokra eleve nagy nyomás nehezedik a halászat, a klímaváltozás, az infrastruktúra fejlődése és a szennyezés miatt.

A vírus hosszú távú hatásait egy darabig még nem ismerhetik meg a szakértők. A madárinfluenza az Egyesült Királyság nagy részét sújtja, a nagy halfarkasok shetlandi populációja például különösen érintett. Ross-Smith szerint fontos, hogy a lakosság kerülje a tetemeket, azoktól a kutyákat is tartsák távol, az elhullott madarakat pedig jelentsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik