Tudomány zöldövezet

200 delfin pusztult el Ausztrália partjainál

Brendon Clarke helyi illetékes szerint csütörtökön 32 gömbölyűfejű delfint sikerült megmenteni abból a mintegy 230 példányból, amely az ausztráliai Tasmania nyugati részén vetődött partra – írja az MTI. Az esetről korábban mi is beszámoltunk.

Az állam környezetvédelmi hivatala szerdán még arról számolt be, hogy a Macquarie-nél megtalált állatok fele életben van, az éjszakát végül azonban csak 35 egyed élte túl.

Három delfin egy, az árapály miatt nehezen megközelíthető helyen feneklett meg, kiszabadításukra pénteken tesznek kísérletet.

Glenn NICHOLLS / AFP / Getty Images

Az állatok napra pontosan két évvel azután vetődtek partra, hogy 2020. szeptember 21-én 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin feneklett meg ugyancsak Tasmania partjainál. A példányok közül 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

Kris Carlyon biológus szerint az elhullott cetek szervezetében méreganyagokat keresnek, hogy megismerjék a jelenség hátterét. Hétfő délután 14 fiatal nagy ámbráscet tetemét is megtalálták Tasmaniában. Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, az ügyben vizsgálatot indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik