Tudomány

Delfintetemek borítottak be egy ausztráliai partot

HANDOUT / AFP / Department of Natural Resources and Environment Tasmania
HANDOUT / AFP / Department of Natural Resources and Environment Tasmania

Mintegy 230 cet vetődött partra az ausztráliai Tasmania nyugati partjainál található Macquarie közelében – írja az MTI. Néhány nappal korábban több nagy ámbráscet tetemére bukkantak az állam délkeleti részén.

Kapcsolódó
Bálnák kint a parton – 14 ámbráscet pusztult el Tasmaniában
Vizsgálják, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok.

A helyi környezetvédelmi hivatal szerint az állatok vélhetőleg gömbölyűfejű delfinek, és úgy tűnik, hogy a példányok fele még életben van. Az egyedek mentésére szakértőket küldtek a térségbe, a  helyi lakosokat pedig felszólították, hogy maradjanak távol a cetektől.

Egyelőre nem tudni, hogy az állatok miért merészkedtek a sekély vízbe.

Olaf Meynecke, a Griffith Egyetem munkatársa szerint a melegebb hőmérséklet miatt megváltozhatnak az áramlatok, és módosulhat a táplálékforrások fellelhetősége. A szakértő úgy véli, az éhező cetek többet kockáztathatnak, és a kelleténél közelebb merészkedhetnek a partokhoz, csak hogy végre táplálékoz jussanak. Mint hozzátette: a gömbölyűfejű delfinek más ceteknél gyakrabban vetődnek partra, mert nagy csoportokban élnek, és rendkívül társasak. Ha egyikük sekély vízbe merészkedik, a többiek is követik.

Hétfő délután tizennégy fiatal nagy ámbráscet tetemére bukkantak Tasmaniában. Egyelőre nem tudni, hogy miért sodródtak partra, az ügyben vizsgálat indult.

Az államban nem ritkák a hasonló esetek, 2020 szeptemberében 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint találtak ugyancsak Tasmania partjainál. Az állatok közül 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik