Tudomány

Gigantikus, ősi elefántagyarra bukkantak

Egy nagyjából 500 ezer éve elpusztult elefánt hatalmas agyarára bukkantak Izraelben – írja az MTI a ynetre hivatkozva.

A lelet 2,5 méter hosszú.

A maradványt a Tel-Avivi Egyetem és a Ben-Gurion Egyetem kutatóinak bevonásával tárták fel az ország déli részén, egy kibuc mellett. Az érintett faj, az erdei őselefánt megközelítőleg 800 ezer évvel ezelőtt jelent meg a régióban, ahonnan 400 ezer éve pusztult ki. Az állat agyara viszonylag egyenes volt.

MENAHEM KAHANA / AFP

Avi Levy, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) munkatársa és az ásatás vezetője szerint izraeli vagy közel-keleti őskori lelőhelyen ennél nagyobb, teljes fosszilis agyar még nem került elő. Komoly kihívást jelentett teljes egészében kiemelni a földből a törékeny, félmillió éves leletet, mert a levegőbe kerülve minden érintés szétzúzhatta volna. Ezért már a terepen elkezdték az agyar konzerválását, amelyet később az IAA laboratóriumaiban folytattak.

Az ősi elefántok a régióban más nagy állatokkal éltek együtt, köztük vadmarhákkal, vízilovakkal, szarvasokkal, szamarakkal és vaddisznókkal. A terület valószínűleg ekkor mocsaras, a mainál csapadékosabb térség volt.

A maradványoktól nem messze, a félmillió évvel ezelőttire datált lelőhelyen a korai emberek nyomait is megtalálták, de egyelőre nem világos, hogy az elefántot ők ölték-e meg. Az elefántok húsa ezen a száraz és meleg éghajlaton nem áll el több napig. Elképzelhető, hogy a húst csak speciális alkalmakkor, nagy csoportban fogyasztották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik