Tudomány zöldövezet

Rosszul alszanak a madarak a fény- és zajszennyezéstől

Photo by Jonas Adner / Getty Images
Photo by Jonas Adner / Getty Images

A fény- és zajszennyezéstől kialvatlan városi énekesmadarak énektudása, párzási képességei is romolhatnak – állapította meg egy új ausztrál kutatás az MTI szerint.

A Biology Letters tudományos lapban szerdán publikált tanulmány szerzői szerint jó okuk van feltételezni, hogy a madarak alváshiánya befolyással van az énektanulásra és emlékezetre, a párzásra és a területi viselkedésre. Minden eddig tanulmányozott állatnál – a medúzáktól és a laposférgektől a madarakig és az emlősökig – megállapították, hogy van adott alvásideje. Az ausztráliai szarkák és a pásztormejnók alvászavarait vizsgáló tanulmány szerint az állatoknál, csakúgy, mint az emberek esetében, az alváshiány befolyásolja a kommunikációs képességeket.

A madarak énekhangjaikat egymás felismerésére, párkeresésre és védekezésre használják a tanulmány szerint. A kutatók megjegyzik, hogy az alvászavar feltehetően hatással van a madarak hangadási képességeire és az énektanulásukra.

Az alváshiány okozta hangváltozásoknak káros következményei lehetnek a madarak szaporodási sikerére, így a fennmaradásukra.

Juliane Gaviraghi Mussoi, az Aucklandi Egyetem biológiai tanszékének doktorandusza, a tanulmány szerzője elmondta: ha rosszul alszunk éjjel, nehéz hatékonyan kommunikálni. A beszédük összefolyik, nehezünkre esik kifejezni a gondolatainkat. Úgy tűnik, hogy a madaraknak ugyanez a problémájuk.

A madarak területük védelmében, társkeresés közben és egymással kommunikálva énekelnek. A többek között fény- és zajszennyezés miatti alvási zavarok befolyásolhatják a madarak énekét, és ennek negatív következményei lehetnek a szaporodásukra, fennmaradásukra. Egyelőre azonban csak ismerkedünk azzal, hogy milyen hatásai vannak az álmatlan éjszakáknak a madárdalra  – mondta Mussoi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik