Tudomány zöldövezet

Lefelezi az éjszakai rovarok számát a környezetbarát utcai lámpa

Matt Mawson / Getty Images
Matt Mawson / Getty Images

A nátriumlámpáknál rosszabbak a környezetbarát utcai lámpák, de mindkettő a rovarok számának csökkenését okozza – írja a The Guardian. Egy brit kutatás azt találta, hogy a LED-lámpák magasabb fényszennyezéssel járnak, mint a hagyományosak. Az eredményekhez a szakértők a brit utak mentén található sövényekben élő lepkehernyók mennyiségét elemezték, és kiderült:

a LED-ek közelében 52 százalékkal, a hagyományos lámpák közelében pedig 41 százalékkal volt alacsonyabb az éjszakailepke-hernyók száma a kivilágítatlan területekhez képest.

Nagy-Britanniában az éjszakai lepkék előfordulása majdnem harmadára csökkent az elmúlt 50 évben, ami azért probléma, mert a lepkék fontos beporzók. A mostani kutatás is igazolta, hogy a rovarok számának csökkenése mögött részben a városiasodás, részben a klímaváltozás és a rovarölők használata a felelős.

A mostani kutatás az első, ami a LED-lámpák fényszennyezését vizsgálja, és azért a hernyókra esett a választása, mert kevésbé mozgékonyak, mint a kifejlett lepkék, így jobban mutatják a fényszennyezés hatását. Felmerülhet a kérdés, hogy a fényszennyezés nem éppen az ellenkező hatással van-e az éjszakai lepkékre – valójában igen, jobban vonzza őket a fény, de sokkal sérülékenyebbek a ragadozókra is, ezért kevesebb petét raknak, így kevesebb hernyó lesz az adott területen. A LED-lámpák ráadásul kék fényt bocsátanak ki, amely jobban vonzza a rovarokat összességében is.

A helyzet azonban nem reménytelen: a szakértők szerint több megoldás létezik, többek között a LED-ek elhalványítása, a mozgásérzékelők alkalmazása vagy kékfényszűrők felszerelése az adott területeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik