Tudomány

Nem várt hatása van a fényszennyezésnek az allergiásokra

Everlock / Getty Images
Everlock / Getty Images

Az Iowa Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a városi fényszennyezés megváltoztatja a növények szezonális ritmusát – írja az Eurekalerten megjelent sajtóközlemény.

A PNAS Nexus tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt mutatja be, hogy az urbanizáció milyen hatással van a természeti világra, ami észrevehető változásokat eredményez az ember számára. Az éjszakai órákban például a mesterséges fény szintje városi környezetben megváltoztatja a növények természetes cirkadián ritmusát, meghosszabbítva a pollenszezont. Ez azt jelenti, hogy

az allergiától szenvedő városlakóknak az év hosszabb részében kell tüsszögéssel és szemviszketéssel megküzdeniük.

A kutatáshoz a szakértők kiértékelték a NASA műholdas adatait az éjszakai mesterséges fényről az Egyesült Államok városaiban 2012 és 2016 között. Ezután összehasonlították ezeket az adatokat a növények szezonális változásaival, amelyeket körülbelül 3000 városi helyszínen figyeltek meg. Arra a következtetésre jutottak, hogy az éjszakai mesterséges fényszennyezés közel kilenc nappal előrehozta a tavaszi levélrügyezés időpontját, ősszel pedig körülbelül hat nappal késleltette a levelek elszíneződését. A jelenség sok növénynél hosszabb aktív szezont eredményez.

Ezek a hírek fontosak lehetnek az allergiásoknak, és hasznosak lehetnek a városi gazdálkodók számára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik