Tudomány zöldövezet

A klímaváltozás miatt a britek is bornagyhatalom lehetnek

Eloi_Omella / Getty Images
Eloi_Omella / Getty Images

Egy friss kutatás szerint a klímaváltozás miatt megváltozott körülményekből adódóan valószínűleg jelentősen növekedni fog a bortermelői lehetőség az Egyesült Királyságban – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Az elmúlt 20 évben az éghajlatváltozás hozzájárult az Egyesült Királyság szőlőültetvényeinek növekedéséhez – jelenleg több mint 800 szőlőültetvény – és a díjnyertes bortermeléshez. Brit kutatók most feltérképezték az ágazatban rejlő lehetőségeket a következő 20 évre vetítve. A legújabb részletes éghajlati előrejelzésekre támaszkodva modellezték az Egyesült Királyság szőlőtermesztésének és borkészítésének legjobb lehetőségeit, és kiderült, hogy a potenciál vetekedhet Franciaország és Németország legjobb vidékeivel,

sőt, még jó minőségű pezsgő is készülhet a szőlőkből.

A OENO One szaklapban megjelent tanulmány szerint Anglia és Wales nagyobb területének éghajlata várhatóan alkalmassá válik a pezsgőszőlőfajták megbízható termesztésére, és a kiváló minőségű bortermelés is elérhető közelségbe kerül. 2004 és 2021 között közel 400 százalékkal bővült 761 hektárról 3800 hektárra. Ez az időszak alatt a felmelegedő éghajlat a Pinot Noir és a Chardonnay szőlőfajták sokkal megbízhatóbb terméshozamát és minőségét segítette elő – ezeket a fajtákat keverik a pezsgős stílusú habzóborok előállításához.

„A 2018-ashoz hasonló meleg, száraz időszakok az Egyesült Királyságban, az átlagosnál alacsonyabb betegségproblémákkal a szőlőben, rekordmennyiségű, 15,6 millió palack előállításához vezettek, és ezek a termesztési körülmények már gyakoribbá váltak, és az előrejelzések szerint egyre gyakoribbak is lesznek” – mondták a kutatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik