Tudomány zöldövezet

Milliókat fenyeget egyszerre az éhínség és a vízhiány

Edwin Remsberg / Getty Images
Edwin Remsberg / Getty Images

A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bolygó különböző régióiban egyidejűleg fellépő aszályok példátlan terhelést jelenthetnek a globális mezőgazdasági rendszerre, és emberek millióinak vízbiztonságát veszélyeztethetik – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatócsoportja az éghajlati, mezőgazdasági és népességnövekedési adatokat elemezte, és kimutatta, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való folyamatos függés a 21. század közepére 40%-kal, a 21. század végére pedig 60%-kal növeli az aszályok egyidejű előfordulásának valószínűségét.

Ez hozzávetőleg kilencszeres növekedést jelent az aszályoknak való kitettségben a 20. századhoz képest. 

A század végére évente körülbelül 120 millió embert fenyegethet egyidejűleg a súlyos aszály. A kutatók elemzése szerint a leginkább érintett régiók közül sok már most is sérülékeny, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy ezek a szárazságok humanitárius katasztrófává válhatnak.

Az együttes aszályok megnövekedett kockázata a kutatók szerint a melegedő éghajlat eredménye, valamint az El Niño és a La Niña események gyakoriságának 22%-os növekedése okozhatja. A kutatók előrejelzései azt mutatják, hogy a jövőben az összetett aszályok közel 75%-a egybeesik ezekkel a szabálytalan, de visszatérő óceáni változásokkal, amelyek nagy szerepet játszottak a világtörténelem legnagyobb környezeti katasztrófáiban.

A kutatók eredményei azt mutatják, hogy Észak- és Dél-Amerika egyes területein nagyobb valószínűséggel jelentkezik majd ilyen összetett aszály a jövőben, mint Ázsiában, ahol az előrejelzések szerint a mezőgazdasági területek nagy része csapadékosabbá válik. Az Amerikában előállított élelmiszerek ezért érzékenyebbek lehetnek az éghajlati problémákra.

Van néhány jó hír is azonban: a kutatók munkája egy magas fosszilis tüzelőanyag-kibocsátási forgatókönyvön alapul, és az elmúlt években a globális közösség némileg tett előrelépést a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése felé, ami a 21. század végére jelentősen mérsékelheti az egyidejűleg előforduló aszályok gyakoriságát és intenzitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik