Tudomány

Titokzatos köveket találtak a Marson

Furcsa, lilás árnyalatú kőzeteket talált a NASA Perseverance robotja a Marson – írja az IFLScience. Az űreszköz a Jezero-kráter nevű régióban végzi küldetését, a térségben szinte mindenhol megfigyelte a szokatlan színű, változatos méretű köveket.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy mi lehet a lila bevonat, és hogy miként alakult ki.

Ann Ollila, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium geokémikusa a National Geographicnak azt mondta, a lilás anyag egyes köveken vékony, sima bevonatot képez, néha pedig foltokban figyelhető meg. A szakértők úgy vélik, hogy az anyag kémiai összetételének felmérésével jobban megismerhetik a Mars múltját.

Handout / AFP / JPL / Caltech / NASA

Nem a Perseverance az első marsjáró, amely lila kőzeteket észlel, 2016-ban a Curiosity bukkant hasonló anyagra a Mount Sharp nevű hegy lábánál. A NASA kutatói akkor megállapították, hogy az eltérő árnyalatok változatos összetételre utalnak. A Curiosity egy olyan helyen észlelte a furcsa színű köveket, ahol azokat kevésbé fedte a Mars vöröses pora. A Perseverance is egy viszonylag pormentes területen mutatta ki a lila árnyalatot, a mostani anyag ugyanakkor különbözik attól, amit a Curiosity dokumentált.

Ollila és kollégái a Perseverance Supercam nevű műszerével elemezték a titokzatos réteget. Előzetes eredményeik alapján a lila borítás lágyabb, és kémiailag különbözik az alatta lévő kőzetrétegtől, és talán hidrogénben és magnéziumban gazdag. Lehetséges, hogy a lila foltok létrejöttében a víznek is szerepe volt: a kőzetek talán vulkanikus eredetűek, és kialakulásuk után vízzel léptek interakcióba.

A kutatók többsége úgy véli, hogy a Jezero-kráterben egykor egy hatalmas tó volt, amelyben akár kezdetleges létformák is jelen lehettek. A Perseverance egyik célja, hogy azonosítsa az egykori potenciális mikroorganizmusok nyomait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik