Tudomány koronavírus

Hónapokig a szervezetben maradhat a koronavírus

Alexey Suhorukov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Suhorukov / Sputnik / Sputnik via AFP

Az NIH (az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet) által vezetett kutatás szerint a koronavírus az egész test szöveteit megfertőzheti, és legalább hat hónapig megmaradhat bennük – írja a Gizmodo. Az új kutatás megerősíti, hogy a vírus nemcsak a légúti rendszerekre, hanem az egész testre veszélyt jelent.

A SARS-CoV-2-t elsősorban légúti vírusnak tekintik, hasonlóan az influenzához vagy más emberi koronavírusokhoz. Enyhe esetekben akut tünetei általában a felső légutakat érintik, míg a súlyosabb esetek gyakran tüdőfertőzéssel és tüdőgyulladással járnak. A laboratóriumból és a betegekből származó bizonyítékok azonban azt sugallják, hogy a vírus az egész szervezetben elterjedhet, és más szöveteket is megfertőzhet. Nemrég például bizonyítékot találtak arra, hogy a koronavírus könnyen megfertőzheti a zsír- és immunsejteket is, de mi is írtunk arról, hogy a vesében is hegesedést okozhat.

Kapcsolódó
Hegesítheti a veséket a COVID-19
Német és holland kutatók most kiderítették: a COVID-19 közvetlen sejtkárosodást okozhat a vesékben, hozzájárulva a szövetek hegesedéséhez. 

A friss kutatás a szakértők szerint az eddigi legátfogóbb vizsgálat arra vonatkozóan, hogy a koronavírus mennyire képes megfertőzni az emberi test különböző részeit. A kutatók teljes boncolást végeztek 44 koronavírusos elhunyt emberen.

Öt személy kivételével minden esetben a fertőzés közvetlenül okozta a halált.

Az eredmények azt mutatták, hogy bőven volt koronavírus a légutakon kívül máshol is a szervezetben a fertőzés korai és későbbi szakaszában is. A kórokozó jelenléte azonban egyértelműen a légutakban és a tüdőben volt a legerősebb. A betegek közel 80 százalékánál találtak fertőzésre utaló jeleket is a szív- és érrendszeri szövetekben, 73 százalékánál a gyomor-bélrendszerben, 68 százalékánál pedig az izom-, bőr-, zsír- és perifériás idegszövetben. A 85 vizsgált testrész és testnedv közül a vírust 79-ben, köztük az agyban is megtalálták. A kórokozó RNS-ének nyomait az egész testben és az agyban is felfedezték hónapokkal a tünetek kezdete után, egy beteg esetében konkrétan 230 napig is.

A kutatás eredményeit egyelőre preprint szerveren jelentették meg, a tanulmány még vár a független szakértői értékelésre. A preprint és publikált tanulmány közötti különbségekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Tudományos publikálás: gyorstalpaló laikusoknak
A koronavírus-járvány miatt a tudomány egyre több, egyébként békeidőben szigorúan szakmai szemeknek szánt folyamatai kerülnek nagyobb, laikus közönség

A kutatásnak fontos korlátai is voltak: egyrészt a vizsgált emberek nyilvánvalóan súlyos COVID-fertőzéstől szenvedtek, a szakértők azonban megjegyezték, hogy a vírus még azoknál is elterjedhet az egész szervezetben, akiknek enyhe tüneteik vannak, vagy egyáltalán nincsenek is. A vizsgálatot 2020 áprilisa és 2021 márciusa között is végezték, abban az időszakban, amikor még viszonylag kevés embert oltottak be. Így lehetséges, hogy a vakcina miatti immunitás megakadályozhatja, hogy a vírus olyan alaposan megfertőzze a szervezetet, mint a vizsgált betegek esetében. A vírus számos új változatának, például a delta és az omikron variánsnak terjedése tovább bonyolíthatja a képet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik