Tudomány koronavírus

Hegesítheti a veséket a COVID-19

Ina FASSBENDER / AFP
Ina FASSBENDER / AFP

Régóta tudjuk már, hogy a koronavírus-fertőzés a vesét is érintheti, arról azonban eddig nem igazán lehetett tudni,  pontosan hogyan. Német és holland kutatók most kiderítették: a COVID-19 közvetlen sejtkárosodást okozhat a vesékben, hozzájárulva a szövetek hegesedéséhez.

Az Study Finds portálon megjelent cikk szerint a németországi RWTH Uniklinikben és a hollandiai Radboud Egyetemi Orvosi Központban végzett kutatás szakértői felmérték és összehasonlították a veseszöveteket a COVID-19 intenzív osztályos betegek, a nem COVID-hoz kapcsolódó tüdőproblémák miatt kórházban lévő betegek és egy kontrollcsoport között. Az eredmények azt mutatják, hogy

a COVID-19-betegek veséje sokkal több szöveti hegesedést mutatott, mint másoké. 

A csapat egy sor minivesét is létrehozott laboratóriumi körülmények között. Az őssejtek felhasználásával kifejlesztett organoidokban sok különböző vesesejt volt megtalálható, kivéve az immunsejteket. A kutatók minden egyes organoidot megfertőznek COVID-dal, így a csapat megfigyelhette a vírus vesesejtekre gyakorolt közvetlen hatását. A tudósok ismét megjegyezték a vese organoid hegesedését, valamint a „kísérő jeleket, amelyek hozzájárulnak a hegesedés folyamatához”.

Az eredmények azt mutatják, hogy nem a szervezet túlzott immunválasza, hanem maga a vírus az, ami vesekárosodást okozhat. A kutatók eredményeiket a Cell Stem Cell tudományos folyóiratban jelentették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik