Tudomány zöldövezet

Viharciklon érkezik a hét közepén

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Vasárnap hidegfront érkezett térségünkbe, amely éjjel át is vonult felettünk, a mediterrán ciklon hidegfrontja éjjel – elsősorban a nyugati határszélen – havat is hozott. Hétfőre azonban a legtöbb helyen felszakadozott a felhőtakaró, a legtovább északkeleten marad borult az ég. Havas eső, hózápor néhol még ma is előfordulhat, illetve

Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén előfordulhat tartós havazás, néhány centis hóréteg is kialakulhat

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A múlt héten említett polárfront még mindig a közelünkben tanyázik, ennek köszönhetően pedig a csapadék halmazállapota is igen változékony lehet: hóból eső, esőből hó. Hétfőn és kedden a hőmérséklet valamivel átlag alatt alakul, a reggeli nulla fok körüli értékeket napközben 3-7 fokos maximumok követik. Szélvédett, fagyzugos helyeken hajnalban akár -7 és -10 fokot is mérhetünk.

Viharciklon

Szerdán több helyen is hópelyhekre, havas esőre ébredhetünk, majd észak felől megérkezik egy jelentős változást okozó viharciklon.

Szerdán és csütörtökön felhős, csapadékos időre számíthatunk erős széllel és felmelegedéssel: napközben 5-12 fok is lehet.

A csapadék halmazállapota ismét igen vegyes képet mutat, a melegedés hatására elsősorban esőre számíthatunk, méghozzá jelentős mennyiségre, országos átlagban 5-10 milliméter várható. A ciklon hátoldalán péntekre visszatér a november végéhez képest hűvös idő, vagyis a fagyos éjjelek és az 5-7 fokos nappalok.

Tartós hideg

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a hideg stabilan velünk is marad, előre láthatóan majd csak 8-9. között jön átmeneti enyhülés. Amennyire most látszik, december 12. lesz újabb fordulópont, onnantól kezdve némileg melegebb, ködös, párás időre van kilátás.

A továbbiakat illetően viszont teljes a káosz, a modellek folyamatosan változtatják a karácsony, szilveszter időszakára vonatkozó előrejelzéseiket. Nagyjából december 19-től teljes a bizonytalanság.

Kapcsolódó
Valójában nem tudni, milyen lesz az idei tél
A hosszú távú előrejelzések fontosak, de nem szabad készpénznek venni őket sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik