Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy egy jegesmedve vízbe fojt egy szarvast

Ed Freeman / Getty Images
Ed Freeman / Getty Images

Példátlan felvétel készült arról, ahogy egy jegesmedve egy rénszarvasra vadászik – írja az AFP. A jelenetet 2020 augusztusában örökítették meg a Spitzbergákon, a nyáron a térségben a tengeri jég visszahúzódik, és a ragadozók fő táplálékát jelentő fókák pedig eltűnnek. A megfigyelt medve a vízben is követte a kiszemelt zsákmányt, ahol aztán remek úszó révén utolérte a szarvast, és megfojtotta.

A vadászatot egy közeli lengyel kutatóállomás munkatársai dokumentálták, korábban nem sikerült levideózni, ahogy egy jegesmedve egy rénszarvast ejt el. A felvételen egy fiatal nőstény látható, Izabela Kulaszewicz, a Gdański Egyetem biológusa szerint a jelenet olyan volt, mintha egy dokumentumfilmet néznének.

Hasonló eseteket korábban nem örökítettek meg, de egyre több megfigyelés igazolja, hogy a jegesmedvék kezdenek átállni a szárazföldi prédákra, amikor a tengeren nem tudnak vadászni.

A globális felmelegedés miatt eltűnik a zsákmányejtést segítő tengeri jég, ezért az állatoknak új táplálékok után kell nézniük, ha életben akarnak maradni.

A Spitzbergákon nagyjából 300 jegesmedve és 20 ezer rénszarvas él. Úgy tűnik, az elmúlt évtizedekben a ragadozók elkezdtek gyakrabban vadászni a szarvasokra, ennek hátterében a jég olvadása mellett a növényevők számának növekedése állhat.

Andrew Derocher, az Albertai Egyetem szakértője óvatosan áll az észleléshez. Mint mondta, az 1950-es és az 1960-as években kevesebb volt a térségben az ember, a medve és a rénszarvas, akkoriban ráadásul nem volt mindenkinél kamera, és a közösségi oldalak sem léteztek, hogy segítsék a hírek gyors terjedését.

A ragadozók a fókák mellett tojásokat, madarakat, rágcsálókat, sőt delfineket is fogyasztanak, a rénszarvasok nyáron kiegészítő táplálékot jelenthetnek. A klímaváltozás miatt a melegebb időszak egyre tovább tart, ez pedig átalakítja a jegesmedvék életét. Bár a szarvasvadászatok esetenként sikeresek lehetnek, a ragadozók nem ehhez a prédához alkalmazkodtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik