Tudomány zöldövezet

Kávé és marha importtilalmával védené az erdőket az EU

Luis ACOSTA / AFP
Luis ACOSTA / AFP

A marhahús, pálmaolaj, kakaó és egyéb, az erdőirtással összefüggő termékek behozatalát tiltaná meg az Európai Unió területére az a javaslat, amely a világ nagy erdeinek kivágását próbálná megakadályozni – írja a The Guardian.

Két héttel azután, hogy a világ vezetői a COP26-on aláírták az erdőirtás visszafordítására vonatkozó tervet, az EU végrehajtó testülete szerdán felvázolt egy törvénytervezetet, amely előírja a vállalatoknak, hogy bizonyítsák: az országok 450 millió fogyasztójának szánt mezőgazdasági áruk nem kapcsolódnak az erdőirtáshoz. A javaslatok kiterjednek a marhahúsra, a fára, a pálmaolajra, a szójára, a kávéra és a kakaóra, de a gumira nem, ezt a kizárást a környezetvédők bírálták, hiszen ugyanúgy okozhatja az erdők irtását.

Ennek ellenére a környezetvédők el is ismerik a tervezetet, mint fontos előrelépést, hiszen ez az első alkalom, hogy az EU szabályozásba foglalja nemcsak az illegális erdőirtással, de mindenféle erdőirtással járó termékek importját.

„Az uniós fellépés önmagában nem oldja meg a problémát. Szükségünk van olyan nagy piacokra is, mint az Egyesült Államok és Kína, hogy megtisztítsák ellátási láncukat, és szükségünk van a termelőkre, hogy fokozzák az erdők védelmét, de készen állunk, hogy segítsünk” – mondta Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa.

„Az EU világos üzenetet küld a nagy szupermarketeknek és kiskereskedőknek: a világ egyik legnagyobb gazdasága egyszerűen nem fogadja el az erdőirtással összefüggő mezőgazdasági termékeket” – mondta Nico Muzi, a Mighty Earth kampánycsoport európai igazgatója.

1990 és 2008 között az EU fogyasztása a globális erdőirtás 10%-áért volt felelős.

A javaslatokat valószínűleg módosítani fogják a tagállamok és az Európai Parlament közötti tárgyalásokon, mielőtt azok törvénybe lépnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik