Tudomány

Kevesebb erdőt pusztítottak el Brazíliában

ERNESTO CARRICO / NurPhoto / NurPhoto via AFP
ERNESTO CARRICO / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Húszéves mélypontra süllyedt szeptemberben az erdőirtást célzó tüzek száma az Amazonas brazíliai térségében.

A szeptember jellemzően a legrosszabb hónap az Amazonas vidékén a perzseléses erdőirtás szempontjából, de idén alig több mint fele annyi tüzet jegyeztek föl, mint 2020-ban. Miközben ez egyértelműen pozitív fejlemény, szakértők figyelmeztettek arra, hogy meg kell várni a következő néhány hónap adatait, hogy látszódjon, hogy valóban tartós folyamatról van-e szó.

Jair Bolsonaro brazil elnök 2018-as hivatalba lépése óta számos olyan intézkedést hozott, amely figyelmen kívül hagyta a természetvédelmi és környezetvédelmi szempontokat az Amazonas térségben. Lényegében legitimálta azt az eljárást, hogy helyi gazdák óriási területek felégetésével jussanak művelhető földterülethez.

A közelmúltban az amerikai kormány és intézményi befektetők bírálatának a hatására Bolsonaro igyekezett nagyobb elkötelezettséget mutatni a térség védelme iránt. Megfigyelők szerint ugyanakkor a szeptemberi kedvező adatból még nem lehet messzemenő következtetést levonni. Érdemes megvárni legalább az év végét, mielőtt kijelentjük, hogy a brazil kormány határozottabban fellép az erdőirtásokkal szemben, és ennek eredménye látszik az adatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik