Tudomány zöldövezet

Biden helyreállítja a Trump által megcsonkított természetvédelmi területeket

Nicholas Kamm / AFP
Nicholas Kamm / AFP

Joe Biden amerikai elnök helyreállítja három, Donald Trump korábbi elnök által jelentős mértékben megcsonkított természetvédelmi terület méretét – írja az MTI. A cél az érintett területek és vizek jobb védelme és megőrzése – közölte a Fehér Ház.

A „national monumentként” számon tartott területek közül kettő Utah államban, egy pedig Új-Anglia régióban van, mindhármat szent helyekként tartanak számon törzsi népek.

Jelentősen veszített méretéből Trump alatt a Grand Staircase-Escalante National Monument és a Bears Ears National Monument is.

A harmadik terület a Northeast Canyons and Seamounts, az északkeleti kanyonok és tengerpartok természetvédelmi területe Új-Angliában, melyet az utóbbi időben már kereskedelmi halászatra is használtak. Biden visszaállítja a teljes területek védelmét, újra korlátozza a halászati tevékenységet.

Trump a csökkentések idején azzal érvelt, hogy a Utah-ban élő emberek jobban tudják, mi jó nekik, mint a bürokraták a távoli Washingtonban. A környezetvédők szerint azonban a védelemre szükség van ahhoz, hogy megakadályozzák az ásványkincsek utáni intenzív kutatást és bányászatot, amelyek nagy hatással vannak a környezetre és a természetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik