Tudomány

A hőmérséklet és érintés receptoraiért járt az idei orvosi Nobel-díj

Nem Karikó Katalin, hanem David Julius és Ardem Patapoutian kapta az idei fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. A két kutató felfedezése megmagyarázza, hogyan érzékeli a testünk a hőmérsékletet és az érintést – megmutatja azokat a receptorokat, amelyeken keresztül a jelek eljutnak a bőrtől az idegrendszerig. Az azonosított ioncsatornák nagyon fontosak számos élettani folyamat és betegség esetén.

David Julius kapszaicint, a chilipaprikából származó csípős, égő érzést kiváltó vegyületet használta fel, hogy azonosítsa a bőr idegvégződéseiben a hőre reagáló érzékelőt. Ardem Patapoutian nyomásérzékeny sejteket használt a bőr és a belső szervek mechanikai ingereire reagáló receptorok új osztályának felfedezésére.

Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ezek a nagyon fontos felfedezések olyan kutatási hullámot indítottak el, ami új utakat nyitott annak megértésében, hogy idegrendszerünk hogyan érzékeli a meleget, a hideget és a mechanikai ingereket.

A díjazottak kritikus hiányzó láncszemeket azonosítottak az érzékeink és a környezet közötti összetett kölcsönhatások megértésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik