Tudomány

Génszerkesztő módszerért ítélték oda a Nobel-díjat

A héten ismertetik a 2020-as tudományos Nobel-díjak nyerteseit, a koronavírus-járvány miatt ezúttal nem újságírók előtt zajlik az esemény. Hétfőn az orvostudományi kategória győzteseit mutatták be, az elismerést Harvey J. AlterMichael Houghton és Charles M. Rice kapták, eredményeik jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben. Kedden az is kiderült, hogy 2020-ban a fizikai Nobel-díjat Roger Penrose-nek, Reinhard Genzelnek és Andrea Gheznek ítélik oda.

A Tejútrendszer sötét titkáért járt idén Nobel-díj
A héten mutatják be a 2020-as Nobel-díjasokat.

Szerdán a kémiai Nobel-díj következett, ezt Emmanuelle Charpentier-nek és Jennifer A. Doudna-nek adják a CRISPR/Cas9 génszerkesztési módszer kidolgozásáért.

A hivatalos közlemény alapján a CRISPR/Cas9 révén a szakértők igen precízen tudják módosítani az állatok, növények és mikroorganizmusok DNS-ét.

A technológia felfedezése váratlan volt. Charpentier a Streptococcus pyogenes baktériumot tanulmányozva fedezte fel a tracrRNA molekulát. Ez a baktériumok ősi immunrendszeréhez, a CRISPR/Cas-hoz tartozik, amely a DNS felhasításával képes hatástalanítani a vírusokat. Eredményeit 2011-ben mutatta meg, ekkor kezdte meg a közös munkát Jennifer Doudna-vel. A szakértők képesek voltak lemásolni a baktériumok genetikai ollóját, illetve leegyszerűsíteni annak molekuláris összetevőit, így könnyítve meg a használatot. Egy úttörő kísérletben átprogramozták az ollót, olyan módszert hozva létre, mellyel előre meghatározott helyeken lehet elvágni a DNS-t – nem csak vírusok esetében.

A CRISPR/Cas9 technológiával genetikai szerkesztések hajthatóak végre. Bár a módszer még igen új, segítségével már most lenyűgöző eredményeket sikerült elérni, a szakértők többek közt haszonnövények ellenállóságát is növelni tudták. Elképzelhető, hogy a technológiával egy nap ma gyógyíthatatlannak tűnő betegségeket is legyőzhetünk.

A kémiai volt az utolsó tudományos kategória, a következő napokban az irodalmi, a béke és a gazdasági Nobel-díjak győzteseit ismertetik majd.

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik